Vårutflykt till Sandvretens observatorium

Foto: Adam Hjort

Varje vår anordnar AU:s modersamfund, Svenska Astronomiska Sällskapet, en vårutflykt till något astronomiskt resmål i Sverige. Oftast går det till ett astronomiskt observatorium, och 2018 års vårutflykt var inget undantag. Fyra AU-medlemmar var med på årets resa till Sandvretens observatorium, som drivs av Uppsala Amatörastronomer, och här följer 17-åriga Julia Zdybeks skildring av dagen!

Svenska Astronomiska Sällskapet anordnade en vårutflykt till Uppsala Amatörastronomers (UAA) observatorium den 19 maj. Jag tyckte att det lät riktigt häftigt att få se på ett av Sveriges mer avancerade amatörobservatorier, så jag tog chansen och anmälde mig.

Foto: Adam Hjort

Vi möttes vid Uppsalas centralstation klockan 12.30, och jag märkte att deltagarna verkligen var av alla åldrar och från olika ställen. En jättehärlig tjej, Maryan, som jag snabbt lärde känna hade åkt ända från Köping för att komma dit! Folk var förväntansfulla, det var bra väder och jag hade hittat en kompis i min ålder så dagen började strålande.

Foto: Adam Hjort

Under bussresan till observatoriet berättade ledarna om när UAA startades och hur de själva på 80-talet hade byggt den första kupolen av plåt. Det var otroligt att tänka sig hur föreningen kunde födas av ingenting tack vare ett så stort engagemang. Jag småpratade lite med min nya kompis och snart var vi redan framme. Själva observatorieplatsen var som att vara nära en sommarstuga – ett litet berg mitt ute i det gröna, fast med flera teleskop som stod utspridda. Vi fick titta på två större teleskop medan en guide berättade om dem och svarade på frågor. Genom ett av teleskopen kunde man se Venus och månen, som var synliga trots dagsljuset. Många deltagare var enormt insatta och var väldigt öppna med att svara på frågor de med. Jag lärde mig bland annat om magnituder, vilket är en enhet för att mäta hur starkt ljuset från en himlakropp är sett från jorden. Jag fick höra så många coola saker denna dag att jag ärligt talat inte minns dem alla!

Visningen var avslappnad och man fick ströva omkring fritt, så det slutade med att jag och min kompis stod och pratade med en av guiderna och några astronomer. Jag lärde känna Mikael som inspirerade mig till att starta en astronomiförening på min skola. Nu är jag riktigt taggad på att sätta igång! Mot slutet av turen kikade vi också på bilder tagna genom teleskopet.

Foto: Adam Hjort

Klockan 14.40 började vi åka tillbaka och stannade kort på ett mysigt gårdsfik. Där fikade vi i solen pratade om astronomi och Astronomisk Ungdom. Jag blev allt ivrigare på att engagera mig och fick massor av tips. Väl framme vid Uppsala igen erbjöd sig Mikael och en annan deltagare, Adam, att visa mig och Maryan runt i staden. Resten av dagen turistade jag alltså i Uppsala, vilket var supertrevligt! Vi tittade på kyrkor, åt falafel och jag fick höra hur det var att plugga vid Uppsala universitet. Som grädden på moset fick vi åka in till Ångströmlaboratoriet och titta på ett annat, större teleskop (som var riktigt häftigt) innan vi var tvungna att skynda oss till Uppsala centralstation igen. Jag kom hem efter nio den dagen, men det var mer än värt det! Jag tror det bästa med utflykten var alla häftiga människor som jag träffade och den enorma inspirationen som jag är uppfylld av nu.

Foto: Adam Hjort

/Julia Zdybek

Varukorg