I veckan berättade NASA om deras nya upptäckt på Mars under en spännande presskonferens. Det är den välkända Mars-rovern Curiosity som funnit den biologiska molekylen metan under sitt klättrande upp för berget Mount Sharp i kratern Gale. 

Upptäckten av det tre miljarder år gamla metanet tyder på att Mars kan ha burit på forntida liv, ett faktum som naturligtvis väcker debatten om liv på den röda planeten. Däremot är detta inget direkt bevis och det är upp till framtida missioner att hitta svaret. “I’m confident that our ongoing and planned missions will unlock even more breathtaking discoveries on the Red Planet.”, säger associerad administratör för direktoratet för vetenskapsuppdrag vid NASA, Washington.

Bild: NASA

Däremot är upptäckten av metan inte otippad menar Eric Stempels, forskare vid Uppsala Universitet, när han kommenterar presskonferensen i tv4. Stempels berättar att forskare sedan tidigare har förutspått att metan ska finnas på Mars och han fortsätter med att tillägga att det kanske inte är konstigt med tanken på att planeten burit på stora mängder vatten. Angående huruvida upptäckten betyder att liv har funnits eller finns på Mars besvarar Stempels med: ”Inget bevis- men finns möjlighet”.

Det återstår att se vad som kommer härnäst… Spännande!

Källor
NASAs hemsida 
Ulf Danielssons blogg 
TV4 Nyheterna
National Geographic (Bild överst)