Rymdforskarskolan 2018 i Kiruna – dag 4

Den första dagen med föreläsningar startades tidigt för oss på Raketskolan, där vi bodde under lägrets gång. Frukost serverades mellan klockan 06:00 och 07:00 efter att vi blev väckta av handledarna med rymdmusik. Det var en aningen utmanande uppgift med tanke på hur mycket roligt vi gjorde kvällen innan, men något som vi gladeligen tog oss an för att få delta i de första föreläsningarna. Klockan 07:15 begav vi oss med buss mot IRF (Institutet för Rymdfysik) där vi under dagen skulle få lära oss många intressanta saker.

Vi startade dagen på IRF med en föreläsning om programmering där vi fick lära oss grunderna i ett programmeringsspråk som heter Python. Det vi lärde oss använde vi sedan för att koda några enkla program, vilket var en förberedelse inför andra föreläsningar som vi skulle gå på under veckan. Sedan hade vi en till spännande föreläsning som handlade om hur det är att vara rymdingenjör och jobba på ESA (The European Space Agency) och vi fick många bra tips om hur man lyckas i rymdbranschen.

Efter en mycket god lunch fick vi en väldigt lärorik rundtur på IRF. Vi fick se på många coola uppfinningar som används för att mäta grejer i rymden, både från jordytan och satelliter, samt kolla in de lokaler där mätningarna utförs. Därefter var det en till föreläsning om programmering där vi fick användning för vår nyfunna programmeringskunskap, och sedan fick vi göra en labb där vi kalibrerade CCD-data från Westerlundteleskopet i Uppsala.

När klockan slog 17:00 var det dags att åka tillbaka till Raketskolan. Tyvärr blev bussen inställd, men vi gav inte upp för det. Vi fick gå nästan hela vägen tillbaka till skolan, men det gjorde inte så mycket för det var varmt och soligt ute. Väl på skolan avslutades dagen med en väldigt rolig runda av Jeopardy med rymdtema.

Under hela dagen blev det mycket skratt och roliga stunder och vi fick även lära oss många intressanta saker. Så trots missödet med bussen blev den första dagen med föreläsningar en riktigt bra och lyckad dag, och vi ser verkligen fram emot nästa.

Med hälsning från handledargrupp Sovjet (Raffay, Sofia, Lovisa, Gurpreet, Felix, Didrik) :~)

Varukorg