Rymdforskarskolan 2018 i Kiruna – dag 5

Dagen rivstartade klockan 6 för andra morgonen i rad; är du ute efter skönhetssömn kan jag tyvärr inte rekommendera RFS. Dagsschemat löd, likt gårdagen, en heldag på IRF.

När vi kom fram till IRF klockan 8 efter en kort bussresa och gick in i klassrummet hade Moa, en av handledarna, fyllt en av whiteboardtavlorna med kvantfysiska formler och började så fort alla kommit in dra igenom dem i raketfart (ursäkta ordvitsen). Ännu något sömndruckna satt drygt halva rummet och gapade perplext när termer och fenomen som aldrig tidigare stötts på kastades till höger och vänster som det självklaraste i världen. Och nog vaknade vi! Men föreläsningen skulle (desvärre) handla om den något enklare läran om trigonometri. Personligen satt Matte 1c soffet (vilket var nivån) ganska bra, och till min förtjusning fick jag ändå en, något förenklad, förklaring av kvantfysiktavlan medan de flesta andra satt och arbetade med trianglar.

Pass två var föreläsningen ”The Earth’s Environment and the Upper Atmosphere” som hälls av en doktorand på IRF. Vi fick lära oss om hennes forskning, solens miljö, solvind, jonflöde och polarsken. Allt var väldigt intressant och lärorikt och jag fick en inblick i livet som forskare på IRF.

Innan lunch följde ännu en föreläsning, denna gång om meteorer och datanalys med hjälp av programmering. Även detta var mycket lärorikt, och efter en presentation fortsätte vi att bygga på gårdagens programering och nu använda Python för att extrahera och analysera radardata från sydpolen. Vi lyckades plotta mätdatan och kunde till slut konkludera att datan mätte en meteor som föll mot jorden i ofattbara 80 km/s (!) för att sedan brinma upp i jordens atmosfär.

Efter lunch och kycklingwok var det dags för labb: Beräkna djupet på några av Merkurius kratrar med hjälp av bilder från NASAs MESSENGER-satellit, skuggor och enkel trigonometri. Vad vi sedan kunde upptäcka var att förhållandet mellan kratrarnas diameter och djup verkade vara konstant. Detta tillsammans med kratrarnas tillstånd och ålder kunde ge en ansenlig mängd information om Merkurius yta.

Tillbaka på Raketskolan introducerades och påbörjade vi modellraketbygget. Vi håller tummarna för att det regnar ordentligt så att vi får skjuta upp dem. Dagen avslutades med pappersflygplanstävling, och mitt lags flygplan vann! Taktiken var att hålla det basic och den höll med nöd och näppe. Ännu en rolig, fartfylld och lärorik dag över. Imorgon bär det av till Esrange och samtliga elever är taggade till tusen. Håll utkik efter morgondagens inlägg. God natt!

/Benjamin

Varukorg