Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 5

Denna dag började enligt tradition på Rymdforskarskolan med uppväckning till musik med rymdtema. Idag blev det Starman av David Bowie från lägrets gemensamma Spotify-spellista som fick dundra genom korridorerna och sovsalarna för att väcka liv i oss. Väl uppe ur sängen kommer jag på att det var idag som vi skulle på en heldagsutflykt till Onsala Rymdobservatorium. Detta är något som jag verkligen har sett fram emot länge, bland annat för att denna utflykt är exklusiv till just Göteborgsupplagan av Rymdforskarskolan 2018.

Efter att ha ätit frukost och förberett en lunchlåda för utflykten så ger vi oss av. Jag och flera andra väljer att sova på bussen då vi alla är väldigt trötta från vårat intensiva schema där handledarna verkar ha lagt total fokus på att maxa densiteten av roliga aktiviteter som sker per sekund. Väl framme på Onsala Observatorium så får vi ta del av en mängd olika föreläsningar av bland annat Boy Lankhaar, Dr. Tobia Carozzi och favoriten Dr. Ivan Martí-Vidal om de olika teleskopen runt anläggningen samt hur de fungerar.

Kort därefter får vi en guidad tur för var och en av Onsalas alla radioteleskop som varierar i storlekar från det allra största 25m-teleskopet till det allra minsta SALSA-teleskopet (Sicken Attans Liten Söt Antenn) . SALSA fick vi även under eftermiddagen använda i en laboration där vi fick pröva på att kartlägga några av Vintergatans spiralarmar med hjälp av Dopplerspektroskopi, något som vi sedan blev informerade om att man kan använda SALSA för i sitt gymnasiearbete.

Därefter tackade vi all personal på området för ett sådant lärorikt studiebesök och satte oss på bussen tillbaka. Efter ett kort stopp för middag på en sushirestaurang så befann vi oss återigen ”hemma” på Hulebäcksgymnasiet där vi hat hållit till under rymdforskarskolans gång. Kvällen avslutades med pappersflygplanstävling där utöver poäng för det plan som flyger längst så delades extrapoäng ut till gruppen med mest estetiskt tilltalande design på sitt pappersflygplan, vilket självfallet slutade med konspirationsteorier om så kallat ”riggat spel” när domaren Hugo utvalde sin egen handledargrupp till vinnare.

Trots detta så var alla på gott humör vid bedcheck och stannade därför uppe kanske lite för sent i våra sovsalar för att prata om allt mellan rymd och jord innan vi somnade och gav oss på de nya äventyren som väntade oss nästa dag av Rymdforskarskolan 2018.

/Viktor Stubbfält

Varukorg