Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 6

Tjenixen alla rymdkompisar!

Idag är det MOA, Mega Ondskefulla Aliens, som är här igen och rapporterar om femte dagen här på rymdforskarskolan i Göteborg. Dagen har varit fylld med spännande grejer, så läs och njut!

Kvällen innan hade sömnbristen och övertröttheten den innebär slagit till ordentligt i den form den oftast förekommer i: storslagna planer. Klockan 6.50 denna morgonen kom planerna till verklighet. Vi smög upp ur sängarna, kopplade telefonen till högtalarna, klädde på oss våra påslakan och inledde projektet. Alla skulle väckas, och detta skulle göras episkt. Eftersom det inte går att göra det rätta med ord bifogar vi en video (varsågoda).

Klicka här för att ladda hem filmklippet!

När alla var väckta, till följd av vår episka plan, åkte vi till Chalmers igen, där Doktor Magnus Persson väntade med en föreläsning om radioastronomi och astronomi, följt av en föreläsning av en av handledarna, Hugo Kvanta, innehållande tips och trix kring kommande gymnasiearbete samt historier från det projekt han själv gjorde för några år sedan. En förmiddag av föreläsningar följdes av en labb-eftermiddag, innehållande två olika laborationer. Först fick vi mäta avstånd på bilder av Merkurius och med hjälp av våra mätningar beräkna ut djupet av planetens kratrar, och efter det skulle vi räkna ut Jupiters massa med hjälp av månarnas omloppstid och avstånd runt/till planeten. Denna labb var lite klurig eftersom det var många moment att beräkna, men det var sjukt kul och framförallt var det roligt när man lyckades med den!

Sist men inte minst steg eminenta ledaren Moa Skan in och höll en föreläsning om hennes expertisområde: Rymdväder. Hon lärde oss allt hon kunde om plasma, solvindar, magnetfält, solens atmosfär, solfläckar med mera.

Kvällen spenderades åt en enda grej för alla oss elever: att ta bilder till scavenger hunten som hade deadline 00.00 (vilket alla såklart hade skjutit upp till sista sekund). Det blev minst sagt stressigt, men vi hade hur kul som helst i att brainstorma och sedan konstruera kreativa tolkningar av bild-uppgifterna (vi bifogar såklart några av våra bilder ;)). Efteråt somnade alla på gott iallafall.

Bild 1: En bild på planeternas omloppsbana runt solen
Bild 2: Bygg en mänsklig rymdraket
Bild 3: Alien-invasion!!
Bild 4: Lasersvärdfight!

Och med det var den femte dagen tyvärr också slut :(
Med mega ondskefulla hälsningar från
M.O.A

Varukorg