Gastronomilägret 2018

I helgen (17-19 augusti) gick AU:s första Gastronomiläger av stapeln på en scoutgård i Skåne, och mer än 40 glada rymdnördar samlades för att äta god mat, ha kul, och träffa nya och gamla vänner. Till er som inte var med på lägret, eller som var med men vill uppleva allt en gång till, kommer här en lägerrapport.

När folk anlände på fredagen rådde kaos i köket. Väggarna var mer eller mindre täckta av hemmagjord deg och tomatsås, och projektgruppen — bestående av gastronauterna Rebecka Mähring, Sofia Danielson Damne, Alma Martinsson, och Ludvig Nordqvist — kämpade tappert med att laga trerätters middag med mozzarellasallad, pizza, och marängswiss till hela 42 (coincidence? I think not) deltagare. När middagen slutligen var under kontroll hälsades deltagarna välkomna av en trött men taggad projektledare, och därefter satte lägret igång. Kvällen rundades av med filmkväll med sci-fi-klassikern “Alien” från 1979, samt stjärnskådning för nattugglorna.

Nästa dag väcktes folk till de ljuva tonerna av “När man festar festar man” och “Livet på en pinne” av Sveriges nationella hjälte och kultur-idol Edward Blom. Efter frukostens nygräddade frallor var det dags för Gastronomisk femkamp, under vilken deltagarna fick tävla i allt från spagettitorn-bygge och potatisskalning, till att äta godissnören så snabbt som möjligt. Eftermiddagens schema erbjud friare aktiviteter, där deltagarna fick chansen att bygga PET-flaskeraketer, lösa fysik- och matteuppgifter i Gastrolympiaden, spela kubb, eller bara umgås med andra AU-are och diskutera allt mellan (och ovanför) himmel och jord. Senare på dagen fick vi dessutom besök av astronomen Ross Church, som höll den mycket uppskattade föreläsningen “Cosmic explosions: supernovae, gamma-ray bursts, and gravitational waves”, och stannade på middag för att besvara alla deltagarnas frågor om hans föreläsning och forskning.

Denna kväll serverades Toast Skagen, spenatlasagne och chokladmousse. Efter middagen samlades vi utanför stugan för att tilldela Petter Bragée — författare, producent, och regissör av “Vintergatan”-serierna — AU:s hedersstipendium för att hans “särskilda insatser har främjat intresset för och ökat kunskaperna inom astronomi och rymdfart hos barn och ungdomar i Sverige”. Petter höll även en föreläsning om sitt arbete och pratade om allt från hur man med en mycket begränsad budget får 9-åringar att tro att de verkligen spelade in serien i rymden, till det faktum att karaktären Henrik är baserad på honom själv. Kvällen avslutades med att Mikael Ingemyr höll i en nattföreläsning om konspirationsteorier, militären i rymden, och maskhål, som varade fram till halv tre-tiden på natten. Som tur var kom många av åhörarna förberedda och insvepta i sina täcken!

Sista dagen var det återigen dags för musik av och med Edward Blom innan städningen drog igång. Trots att vissa sovit ganska lite skurades och dammsögs det riktigt effektivt, och när samlingsklockan i hallen annonserade att det var tid för avslutning såg stugan i princip ut som när vi kom dit. Gastronomiska priser (Mars- och Milky Way-bars) delades ut till vinnarna i Gastrolympiaden och alla deltagare tog farväl innan de påbörjade sina hemresor — med nya minnen, nya vänner och magen full av god mat! Scoutstugan stod plötsligt tom och vi gastronauter andades ut, mer än nöjda med detta gastronomiskt härliga läger.

Taco hej leverpastej! Glöm inte att allt kan hända i rymden!

//Gastronauterna Rebecka, Sofia, Alma, och Ludvig

 

 

Varukorg