Petter Bragée tilldelas AU:s hedersstipendium 2018

Astronomisk Ungdom delar varje år ut ett hedersstipendium till en person som genom särskilda insatser har främjat intresset för och ökat kunskaperna inom astronomi och rymdfart hos barn och ungdomar i Sverige. Årets stipendium tilldelas Petter Bragée, programchef på SVT Malmö, och delades ut i samband med Gastronomilägret 2018 i Skåne. 

Det åligger Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse att varje år utse en hedersstipendiat som genom särskilda insatser verkat för att främja intresset för astronomi och rymdfart hos barn och unga i Sverige. Genom stipendiet vill Astronomisk Ungdom belöna särskilt betydelsefulla insatser och uppmuntra till fortsatt engagemang för unga med rymdintresse.

2018 års hedersstipendium tilldelades Petter Bragée, programchef på SVT Malmö, med motiveringen:

Petter Bragée skapade, skrev manus till, producerade och regisserade alla säsonger av TV-serierna Vintergatan, samt spinoff-serien Pax jordiska äventyr. Tillsammans står serierna för över ett decennium av galaktiska äventyr och har lett till ett brinnande rymdintresse hos en hel generation barn och unga i Sverige. Utan tvekan har Petter Bragées mästerverk bidragit stort till Astronomisk Ungdoms existens och framgång.

Stort tack för dina ovärderliga insatser, Petter!

Hedersstipendiaten tog emot stipendiet i samband med AU:s Gastronomiläger i Skåne den 17-19 augusti. Hela 40 AU-medlemmar från hela landet deltog i lägret och bevittnade utdelningsceremonin. Efter utdelningen höll Petter ett mycket uppskattat föredrag om historien kring Vintergatan-serierna. Berättelsen om hur idéen föddes, hur det genomfördes, vilken enorm succé det sedermera blev och alla anekdoter från arbetet var otroligt inspirerande! Ett exempel på fun-fact som vi fick reda på är att AU:s hedersstipendiat 2014, Marie Rådbo, var lite inblandad i projektet som vetenskaplig rådgivare. Efter föredraget stannade Petter kvar länge och diskuterade vidare med särskilt intresserade medlemmar. Den inspiration som han bjöd våra medlemmar på den kvällen kommer de kunna leva på länge!

De läsare som vill återuppleva äventyret kan göra det genom att titta på Tillbaka till Vintergatan i SVT:s Öppet arkiv!

 

AU:s vice ordförande Josefin Karlsson och förbundsstyrelseledamot Robin Djerv delar ut 2018 års hedersstipendium till Petter Bragée. Foto: Mikael Ingemyr.
Hedersstipendiet delades ut i samband med Gastronomilägret 2018. På bild syns de deltagande medlemmarna tillsammans med Petter Bragée. Foto: Mikael Ingemyr.
Petter stannade kvar långt in på natten och pratade Vintergatan med entusiastiska medlemmar. Historier, kuriosa, anekdoter, och tills dess välbevarade hemligheter om allt kring Vintergatan-serierna delades till mycket nyfikna öron!
Varukorg