Astronauter skapade intresse för naturvetenskap med hjälp av rymden

Måndagen den 8:e oktober samlades en stor del av rymdsverige för ett seminarium på temat hur man med hjälp av rymden kan väcka ett intresse för naturvetenskap generellt. Astronomisk Ungdom och våra medlemmar var särskilt inbjuda till evenemanget, inte minst för att ställa frågor till de två deltagande astronauterna. Här följer en svensk översättning av Vetenskap & Allmänhets rapportering från dagen!

Förbundsordförande Måns Holmberg ledde Q&A-sessionen där AU-medlemmar fick exklusiv möjlighet att ställa frågor till astronauterna. Foto: Vetenskap & Allmänhet

Hur ökar jag mina chanser för att bli astronaut? Hur känns det att titta på jorden från rymden? Dessa, samt många andra frågor besvarade astronauterna Christer Fuglesang och Chiaki Mukai som en del av den svensk-japanska konferensen anordnad av Umbilical Design och Vetenskap & Allmänhet den 8:e oktober i Stockholm.

Under pausen fick alla medlemmar möjlighet att mingla med varandra, astronauterna, och alla som var där från rymdindustrin. Foto: Vetenskap & Allmänhet

Efter ett välkomsttal av Professor Tuula Teeri, ordförande för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, följde Japans första kvinnliga astronaut Dr. Chiaki Mukai upp med en presentation kring hur rymdforskning gynnar livet på jorden. Både hon och vår svenske astronaut Christer Fuglesang har varit med på två rymdresor. Christer Fuglesang bjöd deltagarna på flera videoklipp från sina resor, där han visar hur experiment utförs ombord den internationella rymdstationen ISS. Därefter fick medlemmar från Astronomisk Ungdom ställa egna frågor till astronauterna.

Forskningssamarbeten mellan Japan och Sverige presenterades av Professor Yoshifumi Saito, från Institute of Space and Astronautical Science of JAXA. Anna Rathsman, generalsekreterare för Rymdstyrelsen, gav en presentation kring hur den svenska Rymdstyrelsen samarbetar med den Japanska, medan Cissi Askwall, generalsekreterare för Vetenskap & Allmänhet, pratade om hur allmänheten ser på vetenskap. Cecilia Hertz, ESA Space Broker, VD för och grundare av Umbilical Design, diskuterade hur rymdteknologi kan utvecklas och användas för ett hållbart samhälle.

Förbundsordförande Måns Holmberg under panelsamtalet. Foto: Vetenskap & Allmänhet

Efter en interagerande paneldiskussion med Dr. Chiaki Mukai, Professor Christer Fuglesang, Professor Yoshifumi Saito, Anna Rathsman och Astronomisk Ungdoms förbundsordförande Måns Holmberg så stängdes konferensen med avslutningsord från Dr. Tadaharu Tsumoto, direktör för Stockholms Office of Japan Society for the Promotion of Science, och Stefan Gustafsson, Senior Vice President Strategy & Sustainable Business på SSC.

Konferensen var en del av jubileumsåret 2018, då Sverige och Japan firar 150 år av diplomatiska relationer. Konferensens partners var Japan Society for the Promotion of Science, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Scandinavia-Japan Saskawa Foundation, Sweden-Japan Foundation, Astronomisk Ungdom, Rymdstyrelsen och SSC.

Se konferensen i sin helhet under:

Två av konferensens talare, astronaut Christer Fuglesang och rymddesigner Cecilia Hertz, tog även del av nyhetsmorgon dagen efter den 9:e oktober.

Gruppbild med alla deltagare från AU, de två astronauterna, samt Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman. Foto: Vetenskap & Allmänhet
Varukorg