Sedan 2013 har svenskar deltagit i ESO Astronomy Camp och sedan 2014 har Svenska Astronomiska Sällskapet, Astronomisk Ungdoms moderförbund, delat ut ett årligt resestipendium dit. Från 2018 är det dock Astronomisk Ungdom som delar ut resestipendiet, kallat Astronomistipendiet, och antalet sökande var rekordstort! Den slutliga vinnaren blev ingen mindre än Axel Öhman Wiberg! I en intervju med oss berättar Axel om sina förväntningar och om ansökningsprocessen, och ger tips till dig som funderar på att söka nästa år.

Vad är ESO Astronomy Camp för någonting?
ESO Astronomy Camp är ett astronomiläger i Italien för rymdintresserade sexton till artonåringar. I år hålls den sjätte upplagan av lägret, med temat exoplaneter! Till lägret kommer ett femtiotal gymnasieelever från flera olika delar av världen.

Vad ser du mest fram emot med ESO Astronomy Camp?
Främst ser jag fram emot att lära känna fler jämnåriga som delar mitt intresse för rymden. Det är alltid härligt att spendera tid med andra som brinner för astronomi och jag tror att det kommer vara extra kul under detta läger, då majoriteten av deltagarna kommer från andra länder än Sverige.

Vad var det som gjorde att du blev intresserad av astronomi?
Jag har alltid tyckt att universum har varit häftig och jag tror inte att det finns någon enskild händelse som gjort att jag tyckt så. Däremot var jag som barn definitivt matad med sådant som främjar rymdintresse. Mina lågstadielärare lärde ut om rymden genom sagor, teater – där jag spelade astronaut! – och pyssel, vilket jag tror var det som satte igång mitt intresse. Jag kommer även ihåg att jag såg sändningen av när Christer Fuglesang sköts upp till ISS för andra gången, något som självklart var coolt för åttaåriga mig.

Är det något område inom astronomi som du är särskilt intresserad av?
Det är väldigt svårt att bara välja ett, men om jag får förlänga listan till två skulle jag definitivt säga forskning om exoplaneter, planeter som kretsar kring andra stjärnor än Solen, och forskning om svarta hål. Svarta hål, eftersom de påverkar rymd och tid på så pass absurda sätt, och exoplaneter, eftersom det är ett relativt nytt område som i framtiden kanske leder till till att vi upptäcker utomjordiskt liv! De är helt enkelt två fascinerande områden, på väldigt olika sätt.

Du mottog ett stipendium av Astronomisk Ungdom, vilket täcker både deltagaravgift och resekostnader. Hur gick ansökningsprocessen till, och har du några tips till dem som själva vill söka stipendiet nästa år?
Ansökningen gick ut på att man skulle spela in en kort video på temat ”I want to discover/invent … because …”, för att sedan skicka in den via Sterrenlabs hemsida. Vid den vanliga ansökningen söker en automatiskt även Astronomisk Ungdoms astronomistipendium. Videon bedöms efter kriterier såsom entusiasm, kreativitet, mm. Det är bra att börja i god tid men ansökan, då själva planeringen av videon kan vara ganska tidskrävande. Jag visste till en början inte hur jag skulle tolka uppgiften – det fanns självklart mycket att prata om, men inget som jag först kunde komma på! Efter ett tag valde jag att prata om exoplaneter och olika metoder som skulle kunna användas för att studera dem. Jag byggde ett eget litet mini-stjärnsystem i mitt sovrum, med en ballong som stjärna och en tennisboll som planet. Sedan använde jag modellen för att förklara olika slutsatser som skulle kunna dras om exoplaneten, beroende på var den befinner sig kring stjärnan och vilka undersökningsmetoder man väljer att använda. Kreativa idéer är definitivt något som hjälper till när man söker stipendiet, så det hjälper om man funderar ett tag innan man gör själva inspelningen och redigerar videon.

Bild: Axel Öhman Wiberg.