Vad är en superblodmåne?

Plötsligt blir himlen mörk, det är som att solen går ner trots att klockan är mitt på dagen. Har man tur befinner man sig i rätt område och himlen blir för en stund helt svart, endast det allra yttersta lagret av solen, koronan, syns. De flesta av oss vet ganska väl hur en solförmörkelse går till, men hur ser egentligen en månförmörkelse ut? Varför kallas den i vardagligt tal för blodmåne? Och vad i hela fridens namn är en superblodmåne?

Månen cirkulerar som vi alla vet kring jorden, men dess bana är inte helt cirkulär. Detta leder till att månen ibland är närmare oss än vanligt. När månen, solen och jorden är i linje, det vill säga när det är nymåne eller fullmåne, och månen är som närmast jorden ser månen större ut. Detta kallas för en supermåne och inträffar ca 4-6 gånger per år.

En total månförmörkelse är däremot ett mer sällsynt fenomen. Den senaste totala månförmörkelsen som var synlig från Sverige inträffade i september 2015. Månförmörkelser inträffar vid fullmåne då jorden hamnar mellan solen och månen. Om de tre himlakropparna ligger i linje hamnar månen i jorden skugga (se bild), och hela eller en del av månen förmörkas. Om månen befinner sig i jordens kärnskugga, eller umbra, blockeras allt direkt ljus från solen, och en total månförmörkelse inträffar. Men eftersom jorden har en atmosfär blir inte månen helt svart, utan den lyses upp av ett rödaktigt sken från det ljus som bryts i jordens atmosfär. Endast det ljus som har längst våglängder når månen efter att ha brutits, eller spridits, genom jordens atmosfär, vilket är anledningen till att månen ser just röd ut. Detta är faktiskt samma fenomen som gör att solnedgångar är röda! Det är också på grund av den röda färgen som totala månförmörkelser ibland kallas för blodmånar.

Så vad är det då som händer nu på måndag, då vi i Sverige kommer kunna bevittna en superblodmåne? Det är faktiskt precis vad det låter som – en total månförmörkelse som inträffar då månen är som närmast jorden. Runt klockan halv fyra på morgonen kommer jorden att börja skugga månen, som kommer vara som mest förmörkad mellan 05:41 och 06:45. Om vädret är fint kommer man då kunna se en stor, röd måne omgiven av en klar natthimmel. Planeter och stjärnor kommer nämligen vara synligare då månen är förmörkad – så detta är ett perfekt tillfälle för flera sorters observationer! Så passa på att bege er ut tidigt imorgon med varma kläder och en fältkikare för att bevittna detta vackra fenomen – en lika spektakulär superblodmåne får vi nämligen inte se förrän 2028!

 

Källor: svt.se, Wikipedia, Illustrerad Vetenskap

Bild: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fil:Lunar-eclipse-09-11-2003.jpeg (CC BY-SA 3.0)

Varukorg