Välkomna till jubileumsfesten – 50 år sedan månlandningen!

Välkommen på ett firande utöver det vanliga!

Den 20:e juli 2019 är det 50 år sedan Apollo 11 färdades till månen med de två astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin. En milstolpe i rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen, samt höjdpunkten på Apolloprogrammet av NASA. Var med i nedräkningen till 50 års jubileet av ett av människans största historiska event!

Under en kväll på Stockholms Gamla Observatorium samlas alla glada rymdintresserade för att fira tillsammans! Det blir en fullpackad kväll med exklusiv film på biograf, intresseväckande samtal med astronomer, stjärnskådning genom teleskop och festlig skålning!

Under kvällen får du möjlighet att:

  • Lyssna till astronom Marie Rådbo, hedersdoktor vid Chalmers, som har skrivit ett 15-tal böcker om rymden, vunnit priset ”Årets folkbildare” och varit sommarpratare
  • Göra en interaktiv rymdresa via visualisering med ”Open Space” som innehåller mängder av information om planetbanor och planeter, simuleringsdata, rymdväder, bilder från satelliter, data från robotar som landat på planeternas ytor och mycket mer
  • Höra Tom Callen berätta om Apollo 11. Tom är en flitig talare och listad av Nasa som expert på Apollo-programmet. Han har arbetat på Smithsonian Institute och Cosmonova
  • Möta och fråga astronomer om rymden, titta i teleskop och göra experiment
  • Räkna ner vid 21:17 och skåla tillsammans med Christer Fuglesang och Lisa Fuglesang, för den fantastiska bedrift som månlandningen innebar

Det finns bara 400 platser och först till kvarn gäller! Anmälan och mer information ges via Eventbrite Astronomisk Ungdom i samarbete med Vänföreningen Fuglesang Space Center (FSC) , Visualiseringscenter C, International Astronomical Union, Vetenskapens Hus, Tekniska muséet, Institutionen för Astronomi vid Stockholms universitet och Rymdstyrelsen. Huvudsponsor är Sveriges Ingenjörer Firandet är en del av Rymdåret 2019, där bland annat en nedräkning till jubiléet har inletts med månatliga events på Gamla Observatoriet. Om du vill läsa mer om Rymdåret 2019, kolla in www.rymdaret.se!

Varukorg