Hej
Nu är vi äntligen igång efter många långa resor till Kiruna och en god natts sömn. Idag var vi på IRF, institutet för rymdfysik, vilket var väldigt spännande. Vi började med att få en rundtur i Nanolab där de gör små satelliter. De är ungefär en kubikdecimeter stora. Charles Lue hade sedan en föreläsning om ASAN, IRF’s instrument på månens baksida (den som alltid vetter bort från Jorden).

Efter lunchen startade labbarna. Den första gick ut på att räkna djupet på Merkurius kratrar genom satellitbilder från NASA:s gamla satellit MESSENGER. Det var lärorikt. Andra labben handlade om programmering. Den var till för att vi skulle lära oss hur programmet (mjukvara) fungerade så att vi senare kan använde det till vårat forskningsprojekt (CanSat). När dagens program led mot sitt slut blev det äntligen dags den efterlängtade middagen. Ikväll blev det ångkokta kolhydratsspiraler med soltorkade tomater slungade i jungfruolivolja och vitlök, till detta drack vi färskfiltrerad diväteoxid (a.k.a pasta och pesto med vatten). Kvällen fortsatte sedan med aktiviteter, bland annat inledde vi en lek som kallas assassin och som löper under upplagan.
Godnatt! / (Klara, Aron, Johanna, Elin, Hanna och Johan)