Rymdforskarskolan 2019 i Kiruna – dag 2

Tjabba tjena hallå, för vi säger så!

Idag var den (hittills) häftigaste dagen på RFS. Dagen började med väckning klockan 07:00 med den klassiska hit-låten ”Jag är en astronaut”, sedan åt vi frukost och gjorde oss redo för att ta den halvtimme långa bussfärden till Esrange, Sveriges rymdbas. När vi kom dit fick vi först träffa våran fantastiska guide Emil, som gav oss en kort presentation om Esrange och Swedish Space Corporation (SSC) samt visade filmer om tre olika projekt som skjutits upp på Esrange. Efter det var det dags för rundturen! Rundturen började med ballongplanen, en väldigt stor grusplätt där de skjuter upp stratosfäriska ballonger. Därefter fick vi titta på Herkules, en världsunik modifierad hjullastare som hjälper till vid uppskjutningen.

Vi åt lunch på Esranges egna restaurang Space Inn, som hade utsökt, delikat, smakrik, miljövänlig, nyttig, hälsosam, näringsrik och god mat. Sedan var det dags för två intressanta presentationer om studentprojekt som var en del av BEXUS, ett program där man som universitetsstudent kan skicka upp ett experiment med stratosfärisk ballong. Vi labbade lite med arduinor och dioder. Sist men inte minst, en överraskning: en rundtur av Esranges hjärta, Skylark-tornet. Rundturen började med kontrollrummet: ett rum med (deci)metertjocka betongväggar och konsoler i 60-talsstil med en många knappar. Vi fick gå igenom områdena där de monterar ihop sina raketer för att sedan komma fram till själva uppskjutningstornet: en 30 meter hög best av järn som används för att rikta raketerna under uppskjutningen. Hela bunten var löjligt lyckliga, vilket ni ser på bilden :)

Efter vi tackat guiden var det tyvärr dags att åka hem.

Mvh,

”Flat Earth Society” (Herman, Sara M, Sara T, Tor, Julia B, Pontus)

Varukorg