Rymdforskarskolan 2019 i Kiruna – dag 3

Tjena bloggen!

Idag gick vi upp med tuppen klockan 6, för att åka till Institutet för Rymdfysik, IRF, som ligger på en kulle i utkanten av Kiruna. Istället för att sitta i en timme och vänta på vår planerade föreläsning (udda tider på busstabellen), drog Rymdforskarskolans projektledare Moa Skan fram en spontan föreläsning om solen och dess magnetfält, samt lite roligt sådär: jordens undergång. Efter Moas spontana föreläsning började de inplanerade föreläsningarna klockan 9. Först ut var en föreläsning om satelliten JUICE, som ska åka Jupiters isiga månar och göra mätningar. Vi fick höra om alla förberedelser som gjorts och behöver göras innan man skickar upp satelliten vilket var väldigt intressant! Därefter föreläste en doktorand om sitt arbete med Rosettasonden, vars syfte var att hamna i omloppsbana kring asteroiden 67P/Churyumov-Gerasimenko och göra särskilda mätningar. Rosettaprojektet blev också historiskt viktig, då man för första gången landade på en asteroid.

IRF hade utvecklat ett mätinstrument som mätte joner omkring sonden, och arbetet handlade nu om att utveckla simuleringar för att kunna tolka den data som samlats. Den sista vetenskapliga föreläsningen för dagen handlade om jordens magnetfält och rymdväder, främst Aurora Borealis, alltså norrsken. Norrsken förekommer även nu på sommaren, men till vår stora besvikelse gör midnattssolen det omöjligt att se den unika ljusshowen under vår vistelse i Kiruna. Alla hatade midnattssolen lite. Efter lunch hade vi en labb om sensorer, där vi skulle få en Arduino att kommunicera med olika sensorer (till exempel en accelerometer).

Detta var mycket intressant då laborationen var första gången vi arbetade med utrustning som faktiskt ska användas på raketen vi ska bygga senare under upplagan. Det var kul också, för att vi fick gå runt och andas på fuktsensorer. På kvällen hade vi en föreläsning där alla ledarna presenterade sig och berättade bl.a. varför de blev intresserade av rymden. Under denna föreläsning fick vi veta att Måns bara är mycket tursam och att studenter är gratis arbetskraft, att Carl varit lajvare och kan spela altsaxofon, att Robin kunde tyska och att Moa älskar cosplay. När alla handledarna hade berättat om sig själva, och vi alla trodde att vi skulle kunna få lite sömn, men det återstod disk efter middagen som behövde tas om hand. Det blev en insats av alla på forskarskolan, vilket gjorde att arbetet gick relativt snabbt och lätt. Efter cirka 30 minuter av (ganska) hårt arbete var vi klara, och det enda som återstod var en kort bedcheck innan vi äntligen fick vår efterlängtade sömn!

Tack o hej, Arduino-display!

Av Måns Mån-Månster: (Alexandra, Julia, Justin, Gustaf, Rebecca, Samuel, Sebastian)

Varukorg