Rymdforskarskolan 2019 i Kiruna – dag 4

Halli hallå!
Idag steg vi upp och gick direkt till bussen som även idag åkte till IRF. När vi väl var där åt vi frukost och sedan följde en intressant föreläsning av Robin som handlade om liv i rymden. Därefter fick vi en rundvisning i lokalerna på faciliteten. Vi kollade på många olika instrument med dess komplexa funktioner och processer förklarade av våra kompetenta guider. Vi fick bland annat se Viking, eller ja, en modell av Viking som är Sveriges första satellit. Hur coolt är inte det!? När rundvisningen var över fick vi en föreläsning av Mathias Milz om IRF:s historia. Han informerade oss dessutom om olika projekt och studiemöjligheter inom rymdbranschen.

Sedan efter lunchen fick göra en laboration som handlade om tidsserieanalys av Cepheidvariabler. Den gick ut på att vi skulle mäta avståndet till lilla magellanska molnet med hjälp av en Cepheidstjärna. Under laborationen fick grupperna testa på Spaceball där man blev fastspända i en ring, som satt fast i en annan ring, som också satt fast i en ring. Sedan snurrade handledaren samt en av föreläsarna ringarna och vi åkte som elektroner runt en atomkärna. Det var omtumlande, men extremt kul! Slutligen åkte vi tillbaka till Raketskolan för att få en kort introduktion inför vårt slutgiltiga projekt: CanSat, och sedan avslutades dagen med en mysig kväll där vi åt middag samt kollade på film.

Tack och hej leverpastej! /Mina, Klara, Alva, Lovisa, Severus och Robert

Varukorg