AU:s deltagande i Almedalen 2019

Den 30/6 åkte en grupp representanter från Astronomisk Ungdom till Visby för att medverka i Almedalsveckan; världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Läs mer här nedan om allt roligt vi gjorde under veckan!

Tidigt på Almedalsveckans söndagsmorgon samlades 10 rymd- och politiknördar i Nynäshamn för att åka till Visby. Alla var taggade men sömniga, så de 4 timmarna på färjan gav tid åt en efterlängtad sovstund. Väl framme i Visby bar det av till skolan där vi skulle bo under lägret. Den första förmiddagen ägnades åt ett kort lägerintro, lekar och mat. Efter lunch gick dem som ville ner till stranden för att ta ett svalkande dopp i havet. Sedan gick alla en stadsvandring innanför ringmuren, både för att se det vackra Visby, men även för att spana in alla Almedalsveckans viktigaste områden.

På kvällen blev det middag och filmmys med filmen First Man. Måndagens schema var fullspäckat med intressanta seminarium om framtidens AI, problemen med populärvetenskap och rymd. Vi lyssnade t.ex. på hur man gör en raketkarriär i rymden med Christer Fuglesang!

Efter alla seminarier blev det en workshop kring AUs rymdpolitiska idéprogram. Lägerledarna presenterade programmet och deltagarna fick diskutera alla programpunkter. Det blev en lång diskussion som resulterade i en lista med gruppens tre viktigaste rymdpolitiska ståndpunkter. På tisdagen medverkade lägerledaren Moa Nowakowski i ett seminarium som representant för AU. Som förberedelse inför detta diskuterades även frågan “Hur kan man få unga att se rymdens möjligheter?” i gruppen och de viktigaste slutsatserna skickades med Moa.

Sedan följde en mer konkret förberedelse inför morgondagens lobbying. Frågor om hur man pratar med politiker och argumenterar för sin sak besvarades bl.a. och deltagarna fick även resonera sig fram till bra argument för de tidigare valda ståndpunkterna. Måndagen rundades av med middag och film för dem som ville. Tisdagen, även kallad aerospacedagen bjöd på både lobbying och rymdseminarier av bl.a. Luleå Tekniska Universitet!

Vi gick bl.a. på seminariet “Så kan rymdtekniken hålla ett vakande öga på vår planet”. Senare på dagen medverkade en av lägerledarna, Moa Nowakowski, i ett panelsamtal tillsammans med Anna Rathsman, GD för rymdstyrelsen; Anders Larson, VD för RUAG Space och Matilda Ernkrans, Sveriges rymdminister.

Seminariet hade namnet “Hur tar Sverige tillvara på rymdens möjligheter?” och AUs representant fick prata mestadels om hur man kan få unga att se rymdens möjligheter. Hon fick även möjligheten att skicka med ministern synpunkter på den nya rymdlagen i slutet av debatten. De punkter som då fördes fram var de gruppen hade förberett dagen innan från AUs idéprogram. Efter seminariet lyssnade vi på talmannen Andreas Norlén i DN-tältet, där han pratade om regeringsbildningen.

På kvällskvisten åt vi middag och kollade på en till film, denna gången Contact. På onsdagen avrundades lägret och det blev ihoppackning, hemresa med färjan och utvärdering såklart. Vi i projektgruppen är mycket nöjda och planerar att anordna resan igen nästa år!

Här träffar AU:are partiledare för Moderaterna, Ulf Kristersson

 

Här träffar AU:are med Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning
Varukorg