50 år sedan människans första steg på månen!

”That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”

Den 20 juli 1969, klockan 10:17, landade de tre första modiga människorna på månen! För första gången någonsin satte människan sin fot på en ny himlakropp. För att hylla de tre astronauterna, samt de många tusen som gjorde månlandningen möjlig, firade vi det historiska 50-jubileet under en kväll tillsammans vid Stockholms gamla observatorium. 

Cornelia Ekvall representerade AU i SVT:s morgonsändning, där hon berättade om vad Apollo 11 betyder för barn och ungdomar idag.

Det var en varm kväll i juli och Astronomisk Ungdom arrangerade ett jubileumsevent med flera samarbetspartners och inbjudna gäster i Observatorielunden. Runt Observatoriet stod flera tält uppspända, några med pyssel för de med gott barnasinne, några med spännande ljusexperiment och flera med personer från olika delar av rymdbranschen. När klockan närmade sig 21:17:40, touchdown för The Eagle, skålade vi alla tillsammans med Lisa och Christer Fuglesang för de gångna 50 åren, och de många rymdår att komma!

Jubileumskvällen var för Astronomisk Ungdom en lyckokväll där vi fick nöjet att dela vår passion med så många andra. Förbundets största tack till alla förbundets aktiva som var på plats och hjälpte till, tack till Christer Fuglesang Space Center, tack till Sveriges Ingenjörer och ett stort tack till alla er som kom förbi för att fira den speciella kvällen med oss!

Med denna kväll bakom oss är det viktigt att utöver att minnas den fantastiska mänskliga prestationen, även ta det som en påminnelse om allt som ännu komma skall. Med allt mer utvecklad teknologi, intressanta uppdateringar inom rymdindustrin och den lavin av nya företag som siktar mot rymden, rör vi oss ännu längre ut i solsystemet! Är det möjligt att vi i framtiden åker till Mars? Vi rymdintresserade ungdomar är framtiden, och för oss är allt möjligt.

Aftonbladet TV var på plats och sände två reportage:

Följande bilder togs av Mikael Ingemyr med en Hasselblad 500 C/M; en kamera ur samma serie som astronauterna använde på månens yta!

Följande bilder togs av Oscar Larsson.

Övriga bilder:

Varukorg