”Har vi åkt till Mars än?” – En ny stjärna i poddrymden

2019 är Rymdåret med stort R. Bland allt som händer, bl.a. 100-årsjubileum för Svenska Astronomiska Sällskapet och 50-årsjubileum för Apollo 11:s månlandning, så har även podcasten Har vi åkt till Mars än? lanserats; en podcast som handlar om den teknikutveckling som kommer leda till att vi sätter en människa på Mars. Vid sidan är bl.a. vår egen podd, Rymdpodden, så är den en av få poddar med rymdtema i Sverige, och precis som med allt så tycker vi i AU att ju fler rymdgrejer det finns, desto bättre!

Foto: Anneli Nygårds.

Har vi åkt till Mars än? släpps månadsvis och kommer att besvara frågor som Kan vi odla mat i rymden? Kan vi flyga i ljusets hastighet? Och Har vi uppfunnit hypersömn? I varje avsnitt presenteras de senaste nyheterna från rymden, och i reportage och intervjuer träffar de världens ledande rymdexperter.

Serien produceras och programleds av Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson, som såg en lucka i rymdområdet inom radio och tv.
För två år sedan närvarade vi på ett föredrag med NASA om odling i rymden. Vi var sålda direkt och ville lära oss allt om rymden och började leta efter material”, säger Marcus Pettersson, en av initiativtagarna till serien.

Rymdintresset har alltid funnits, från självlysande kartor över stjärnbilder som barn, till science fiction-kulturens filmer och böcker i ungdomen” säger Susanna Lewenhaupt, den andra halvan av duon bakom Har vi åkt till Mars än? ”Fascinationen för rymden finns väl hos alla på något sätt, och även om man inte vill åka själv så vill man se en person på Marsytan”.

Så nu, 2019, i samband med 50-årsjubileet av månlandningen – satte de igång och gjorde serien, helt med egna medel.

Avsnitt, released so far

I första avsnittet, Har vi åkt till Mars än?, går de igenom vad vi hittills gjort för att en bemannad resa till Mars ska kunna bli verklighet en dag. Medverkar gör Rymdstyrelsens Johan Köhler. Han är ansvarig för solsystemsforskning och området rymdlägesbild – de hot som finns i rymden och från rymden, så som rymdväder, kolliderande asteroider och rymdskrot. Även den svensk-amerikanska NASA-astronauten Jessica Meir intervjuas om sina tankar kring att en dag få åka upp i rymden, kanske till Mars.

I andra avsnittet, Finns det lagar på Mars än?, pratar de om rymdlagar. Vad gäller egentligen där ute, i tomrummet och på himlakropparna? De träffar Katrin Nyman Metcalf, professor i juridik på Tallins tekniska universitet, och ordförande i International Relations Committee på ESA. De intervjuar också Chris Lamar, vd på det amerikanska företaget Lunar Embassy, som säljer mark på månen och planeterna sedan 1980, då de hävdade äganderätt över himlakropparna. Men kan man verkligen äga månen?

I det tredje avsnittet, Har vi åkt tillbaka till månen än?, pratar de om den senaste tidens nysatsningar på rymden i och med NASA:s planer på att bygga en bas på månen samt The Lunar Gateway, en rymdstation som ska gå i bana runt månen inom fem år. De intervjuar Kristin Dannenberg, ansvarig för forskningsfrågor på Rymdstyrelsen, och träffar Richard Garriott, privat astronaut och upptäcktsresande som berättar om sin väg till rymden.

I det fjärde avsnittet, Kan vi åka i ljusets hastighet än?, pratar de med Mattias Blennow, lektor i teoretisk astropartikelfysik vid KTH. De pratar om Breakthrough Starshot med Avi Loeb, professor på Harvard, och så lite hederliga raketmotorer med Li Forsberg på GKN.

I det femte avsnittet, Har vi hittat liv i rymden än?, konstaterar de att universum är stort och gammalt. Visst borde det finnas liv på fler platser än på jorden? Det pratar de om tillsammans med Sandra Siljeström, astrobiolog och forskare på RISE, och Clas Svahn, ordförande för stiftelsen Archives for the unexplained och internationellt ansvarig hos UFO-Sverige.

I det senaste avsnittet, Kan vi odla mat i rymden än?, tittar de på tre olika sätt att odla mat i rymden. Växter, insekter och kött! Trent Smith på NASA leder markarbetet för the Veggie, ett projekt för odling av grönsaker på internationella rymdstationen ISS. Åsa Berggren, professor i ekologi forskar om insekter som föda på Sveriges Lantbruksuniversitet och Julie Gold, biträdande professor i biomaterial vid Chalmers berättar om möjligheter att odla både kött som föda och fungerande organ.

Håll utkik och prenumerera på kommande avsnitt där poddar finns! Dessutom finns de listade och lyssningsbara här!

Medverkande:

Marcus Pettersson

Journalist och radio- och tv-producent som driver bolaget Rundfunk Media. Med allt från dokumentärer för SVT och UR, P3 dokumentärer och poddar för bland annat Moderna museet och Europeiska Socialfonden i ryggen blev längtan efter Mars för stor, och när alla de stora kanalerna missat att täppa igen det svarta hålet inom rymdinnehåll tog han saken i egna händer, och siktade mot stjärnorna.

Susanna Lewenhaupt

Producent, projektledare och VD för Beppo med ett hundratal poddar, radioserier, reklamkamanjer och ljudböcker i bagaget. Trots att du kan höra Susannas röst varje gång du går på bio eller lyssnar på DN:s storsatsning med inlästa reportage har hon röst så att det räcker även till Mars!

Varukorg