Rymdpodden

Rymdpodden #5: Rymdpodden i ny tappning

Rymdpodden #5: Rymdpodden i ny tappning

Nu är det nya röster som hörs i rymdpodden! Linnea och Hugo, poddens nya programledare, diskuterar i detta nypremiäravsnitt allt från en historisk astronoms död, företaget SpaceX’s senaste uppskjutningar och nyupptäckta planeter kring en avlägsen men ändå rätt närliggande stjärna sett i astronomiska mått. Louise Fischer gästar studion och berättar hur det är att vara styrelseledamot för Astronomisk Ungdom.

Rymdpodden #4: Rosetta

67P-Churyumov-GerasimenkoDet är fysikvärldens snackis; detektionen av gravitationsvågor vid LIGO-observatoriet i USA. Vad är egentligen gravitationsvågor, och hur gick upptäckten till? Detta följs av en djupdykning i kometforskning med Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Uppsala.

Rosetta är ESA:s rymdsond, vars mål är att studera kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko (kort: 67P). Till skillnad från andra kometprojekt har Rosetta kunnat studera sin komet på mycket nära håll, och projektet gick till historien som det första någonsin genom vilket människan lyckats sätta ned en landare på en kometkärna. Landningen inträffade i slutet på 2014, och alltsedan dess har intressanta resultat fortsatt att rulla in. Vad kan undersökningar av en avlägsen kometkärna avslöja om solsystemets tidiga historia? Finns belägg för att jordens vatten ursprungligen kommer från kometer, och hur gör man egentligen för att jaga ifatt en liten komet i en enorm rymd? I Rymdpoddens fjärde avsnitt reder vi ut det och mycket annat.

Rättelse: I början av avsnittet sägs att landningen skedde 2015, men korrekt är alltså 2014.

Rymdpodden #3: Holografiska principen

holografiska-principenHöstens avsnitt av Rymdpodden bjuder på strängteori med Lisa Freyhult, forskare i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Vi kommer att fördjupa oss inom den holografiska principen och Ads/Cft-korrespondensen och diskutera svarta hål, hawkingstrålning, och mycket mer. Dessutom intervjuar vi Astronomisk Ungdoms egen ordförande Mikael Ingemyr.

Rymdpodden #2: Mörk energi & mörk materia

I Rymdpoddens andra avsnitt intervjuar vi Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Vem låg egentligen bakom upptäckten av den mörka materian? Vad tror man den består av? Hur påverkar den mörka energin universum och vår existens? Kommer forskare hitta svaren på dessa frågor inom vår livstid? Är universum i grunden matematiskt? Det och mycket annat tar vi oss an i dagens avsnitt. Vi presenterar dessutom ytterligare en programledare och talar om alla stora nyheter i förbundet.

Rymdpodden är Astronomisk Ungdoms officiella poddradio. Ansvariga för programmet är Jennifer Andersson och Josefin Nittler, fysikstudenter vid Uppsala universitet. Podden startades i början av 2015 som ett projekt för att se till att alla som älskar rymden har en svensk astronomipodd av kvalité att lyssna på.

Podden kommer att bli en serie lärorika och inspirerande samtal och intervjuer med kunniga astronomer och vetenskapare, varvat med det senaste från Astronomisk Ungdom och andra inslag av allmänintresse. Varje avsnitt kommer att vara mellan 30 och 60 minuter långt, och ambitionen är att både nybörjare och inbitna rymd- och astronomiintresserade ska känna att de lär sig något nytt.

Följ Rymdpodden!