Rymdforskarskolan 2019 i Göteborg – dag 4

Som många andra dagar åkte vi till Chalmers, men idag hade vi inga föreläsningar. Dagen bestod helt av laborationer, båda centrerade runt programmering. På väg till Chalmers, dock, så stannade vi vid Liseberg för att promenera till Chalmers, under det fantastiska vädret. När vi väl var framme på Chalmers programmerade vi med mjukvaran Arduino med hjälp av C++. Till skillnad från tidigare laborationer var omgivningen en viktig komponent. Vi mätte temperatur, luftfuktighet samt acceleration. Eftersom att acceleration mättes i flera dimensioner tyckte vi att det var mest fängslande. Trots skillnader i kunskapsnivån var alla delaktiga. Efter det tog vi oss en väl förtjänt lunch.

Vi fortsatte eftermiddagen med ännu mer programmering, men denna gång använde vi oss av mjukvaran Python. Uppgiften var att kalibrera bilder som var upptagna av Westerlundsteleskopet- något som kallas datareduktion. Syftet var att slutligen, med en mer tydlig och korrigerad bild, kunna mäta ljusstyrkan hos en godtycklig stjärna. Det var utmanande men lärorikt. Många trötta ungdomar gick slutligen tillbaka till Hulebäcksgymnasiet för att avsluta dagen med att titt på klassikern 2001: A Space Odyssey, en två och en halv timme lång, tankeväckande film gjord 1968. De som uppskattar upplevelse mer än förståelse skulle nog tycka om den, eftersom den till stor del var abstrakt. Avslutningsvis lyssnade vi på musik och sjöng. Det har tagit orimligt lång tid att skriva det här blogginlägget, så därför vill vi tacka för att ni har läst, och hoppas att ni fortsätter göra så!

Hälsningar,

bästa gruppen, Segaay (Rodas Fatme, Hemming, Linnea, Sabina, Jeffrey)

Varukorg