Läs Erik Göranssons skildring av forskarskolan RSI 2019 på MIT

Varje år skickar Sverige två stipendiater till forskarskolan Research Science Institute, RSI, på MIT i Boston, USA. Det är den mest prestigefyllda sommarforskarskolan i världen för gymnasieelever, och det är ingen slump att den hålls på ett av världens mest prestigefyllda akademiska institutioner; MIT. Det 6 veckor långa programmet samlar 80 av de mest begåvade ungdomarna i USA (ca 50 st) och resten av världen (ca 30 st), och under programmet får varje elev en egen forskningsmentor som den får genomföra ett riktigt forskningsprojekt tillsammans under handledning av. I programmet ingår också föreläsningar, bl.a. av Nobelpristagare, undervisningsmoment samt massor av sociala aktiviteter. De svenska sommarforskarskolorna Rays och Rymdforskarskolan är båda inspirerade av RSI på MIT.

Astronomisk Ungdom har en stolt tradition av att aktiva medlemmar lyckas vinna detta stipendium. Bland aktiva och tidigare aktiva AU:are som genom åren fått RSI-stipendiet kan Mikael Ingemyr, Dennis Alp, Elisabeth Werner, Elias Waagaard, Viktor Köhlin Lövfors, Simon Thor och Julia Berndtsson nämnas. I år är AU väldigt glada över att ännu en aktiv medlem, Erik Göransson, styrelseledamot i vår medlemsförening ProCivitas Ad Astra i Helsingborg, deltagit i RSI 2019! Här följer hans skildring av upplevelsen.

Erik Göransson på sommarforskarskolan RSI på MIT.

I år fick jag möjligheten att ge upp mitt sommarlov för att forska inom fysiken under sex veckor på MIT i USA, som en del av 2019 års Research Science Institute (RSI). Att vara ledig är ju trevligt, men att faktiskt få bidra till naturvetenskapen som jag förälskat mig i, och göra detta tillsammans med de skarpaste sjuttonåringarna från Amerika och resten av världen var för lockade; jag kunde inte annat än åka!

Jag heter Erik och är en snart 18-årig ung man—min självkänsla klarar inte längre av att kallas pojke—från nordvästra Skåne som läser natur på ProCivitas Gymnasium i Helsingborg. Att kalla sig mångintresserad är onekligen klyschigt, men det passar faktiskt rätt bra in på mig; varför begränsa sig till naturvetenskap när så mycket mer finns: filosofi, konst och litteratur? Det är däremot hos just naturvetenskapen jag funnit mitt kall. Det har sedan länge varit fysiken som varit föremål för min besatthet, men på sista tiden har även den rena matematiken lockrop ljudit allt starkare med sin abstrakta skönhet och elegans.

Som namnet röjer är huvudfokusen på RSI just research—forskning. Vi blev alla tilldelade en vetenskapsman som mentor vars arbete vi hjälpte till att föra framåt. Själv har jag arbetat med en viss komponent väsentlig för en stor del av världens partikel acceleratorer. De har hittills behövts manuellt designas av specialister, men vi har utvecklat teknologi som utifrån acceleratorns behov automatiskt hittar en design som fungerar lika bra, om inte bättre, än vad en specialist hade skapat, snabbare än en specialist hade skapat den. Nästa steg är att ta denna teknologi och paketera den till hjälp för andra forskare, med tidsbesparingarna teknologin medför.

Jag är på RSI för forskning, ja, men alla alumner kan intyga att man minns ens vänner minst lika mycket som—om inte mer än—ens projekt. Jag har haft nöjet att spendera varenda vaken timme med de skarpaste sjuttonåringarna som denna värld har att erbjuda. Jag trodde att jag skulle behöva bevisa att jag var värdig min plats, men så var inte fallet; en anda av ödmjukhet genomsyrade hela lägret, trots minna nya vänners imponerande prestationer—eller kanske på grund av; varför skryta när någon annan garanterat överglänser dig i något? Ingen undkommer att växa som medmänniska. Att oroa sig över deadlines tillsammans, campa tjugofyra timmar utomhus inför den fjärde juli tillsammans, utforska MITs campus mitt i natten tillsammans, allt har fört oss åttio ungdomar nära, gjort oss till en slags familj.

I sommar har en ung man fått vänner för livet; han har vuxit, mognat som människa; han har fått möjligheten att följa och utforska sin passion. I sin ansökan önskade jag att få uppleva vetenskapen som en process, att leva forskningens toppar och dalar. Denna önskan har gått i uppfyllelse. Jag vill uppmuntra dig som läser detta, sök. Sök till RSI! Det är en upplevelse som ingen annan, en närhet till verklig forskning; helt enkelt ett väldigt, väldigt bra sätt att spendera sin sommar.

Erik Göransson
ProCivitas Gymnasium i Helsingborg

Varukorg