Tillbakablick till årets Astronomiläger 2019

2019 års astronomiläger gick av stapeln på Ven den 9-11 augusti. Ungdomarna och lägerledare möttes upp i Landskrona för att sedan tillsammans ta färjan över till ön. Följ lägerledare Klaudias berättelse om hur lägret var!

Efter att ha tagit färjan över till Ven, inleddes Astronomilägret med korvgrillning och den första föreläsningen som hölls mig, lägerledare Klaudia. Föreläsningen handlade om supernovor och hölls kring brasan, något som uppskattades av ungdomarna. Efter föreläsningen fick deltagarna lära känna varandra genom ”speed dating” och under kvällen introducerades även den spännande aktiviteten “scavenger-hunt” som skulle pågå hela lägret.

Dagen därpå började vi med en “rymd-olympiad”, där två lag fick tävla i grenar som “gurk-stafett” och “moonwalk” för att avgöra vem som var mest lämpad att ge sig ut på resor ut i yttre rymden. Därefter var det dags för deltagarna att besöka Tycho Brahes museum på Ven. Det var ett spännande besök som bestod av tematisk visning i museet, en intressant ljusshow i observatoriet samt lite fri tid där deltagarna kunde läsa så mycket de bara kunde, eller bara roa sig i området. Resterande delen av dagen bestod dels av en spännande rymd-tipspromenad, men också av en väldigt intressant och givande föreläsning av astronomen Peter Linde. Deltagarna fick en insikt i forskarvärlden och fick lyssna om bland annat exoplaneter och sökandet efter liv i universum.

Den andra kvällen var betydligt mer stjärnklar vilket för oss betydde en sak – fram med teleskopet! Vi ledare hjälpte till och tillsammans med deltagarna tittade vi på olika stjärnbilder och kunde även studera månens yta. Fascinerande! Under kvällen pågick det även en meme-tävling. Många exceptionellt roliga memes om astronomi skapades, även vi ledare fick vara huvudrollerna i några påhittiga memes.

Sista dagen bestod mestadels av att packa ihop och ta sig till färjorna för att sedan skiljas åt och åka hem. Men först presenterades vinnarna av “scavenger-hunt”, grattis till NAUSA!

Sammanfattningsvis var astronomilägret roliga dagar där rymdintresserade ungdomar från hela Sverige samlades för att dela med sig av sitt intresse och sin kunskap, men även för att lära sig nytt och inspireras ytterligare. Vi ledare tycker att det har varit extremt kul och hoppas att deltagarna känner sig lika nöjda som vi gör.

Hälsningar från lägerledare Klaudia Jaworska

Varukorg