Tekniksprånget på Esrange!

Hej alla rymdnördar och annat folk!

Mitt liv har nyligen tagit en lite spacead vändning, för jag har nämligen börjat praktisera på SSC:s rymdbas Esrange. För två veckor sedan tog jag mitt pick och pack och flyttade till Kiruna, och igår fick jag äntligen packa upp i min nya lägenhet, endast 4 mil från Sveriges enda raketuppskjutningsbas. Denna blogg blir därför tillägnad mitt liv som tekniksprångare här under de kommande fyra månaderna.

Men, vad är då tekniksprånget? undrar ni kanske. Kort och gott är det en möjlighet för gymnasiestudenter som jag att få en inblick i ingenjörsyrket, där syftet är att få fler unga att fortbilda sig inom ingenjörsbranschen. Tekniksprånget finns på alla möjliga olika företag runt om i Sverige, varav ett är just SSC där jag lyckades få min praktikplats!

Det första jag fick lära mig när jag kom hit, och det som då nog var mest förvånande, var att väldigt få av de som arbetar på Esrange faktiskt är rymdintresserade. När jag berättade att jag var det fick jag reaktionen ”jaså, vad intressant!” och ”verkligen?” istället för det väntade ”ja, jo, det är ju klart, annars skulle du inte söka hit”. Efter att ha arbetat där i några dagar blev det dock mer och mer självklart och logiskt att Esrange inte är rymdnörderiets epicentrum. Här bedrivs nämligen ytterst lite forskning, huvudfokus här är istället att tillgängliggöra rymden för forskare från hela världen genom att släppa ballonger och skjuta raketer. Esrange har ett nedslagsområde (alltså det område där ballongerna och raketerna slår ner) på 5600 km2 – vilket motsvarar ca 1,2 % av hela Sveriges landarea! Det låter kanske som mycket, men när man ska försöka landa en raket som når sin högsta punkt vid 700 km – vilket MAXUS-raketen gör – verkar nedslagsområdet inte så stort längre. Jag länkar en 360° video längst ner där ni kan se exakt hur pyttigt det ser ut från ovan.

Snart är det dags för mitt första ballongsläpp, så träning i att fylla över 1000 m3 helium i en 102 m lång ballong är i full gång. Kika in snart för att se uppdateringar på hur det går!

Ha det bra!

Miranda

 

MAXUS 9 – uppskjutning från 2017

Varukorg