Julkalender Lyser Upp i Rymdens Mörker

I årets radiojulkalender får lyssnaren hänga med på ett spännande rymdäventyr! Julkalendern heter The Biggest Bang och handlar om syskonen Lukas och Tyra, samt deras hund Rufsa. Med andra ord avslutas årets superrymdår på bästa vis. Mystiska meddelanden i stjärnorna och konstiga besökare i cowboyhattar- hur ska detta äventyr sluta?

I första avsnittet för vi träffa den rymdgalna brodern Lukas som inte kan sluta prata om rymdvarelser och avlägsna världar. Alla tycker att han är konstig, och det är svårt för Tyra att acceptera sin brors beteende när allt hon vill är att vara normal. Men en dag förändras detta när hon olyckligt tappar sin tallrik med mat och alla ärtor formar ett meddelande. Tyra tänker först att hon bara inbillat sig, men på vägen hem står det skrivet i stjärnorna: Tyra hade inte inbillat sig…

…och med det inleds rymdäventyret i årets sista månad!

Redan i första avsnittet introduceras flertalet fysikaliska frågeställningar såsom ”Vad händer i ett svart hål?” och ”Kan man resa snabbare än ljusets hastighet?”. Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, håller koll på fysiken i årets julkalender på sin blogg! Där berättar han exempelvis att det skulle krävas oändligt med energi för att nå upp till ljusets hastighet, och skulle man dessutom resa snabbare än ljusets hastighet skulle man troligtvis börja resa bakåt i tiden. Så Lukas oro om att vindrutetorkarna ska åka av är nog det minsta han bör oroa sig över.
Lär dig mer om julfysik här: Ulf Danielssons Blogg

Vidare finns det många roliga detaljer som nämns i avsnitten. Till exempelvis så berättar Lukas för Tyra att alla bra bilmekaniker kommer från Jupiter, som om det vore en självklarhet. Och jag kan inte låta bli att undra om Lukas ”BuggaBugga” kommer från Kenny Starfighters ”BolliBolli”?

Hur som helst, personligen väntar jag spänt på att få höra fortsättningen. Men under tiden, passa på att lära dig mer om rymden med denna snabbkurs i rymdkunskap: Bertils Rymdkunskapquiz

Varukorg