Dag 3 – Launch Decision Day

Klockan 7 på morgonen klev vi på personalbussen som tog oss till Esrange. Det första på agendan var en mer djupgående genomgång om ballonger och uppsändnignar. Mer specifik fick vi förklarat hur en Zero Pressure ballong är uppbyggd, och hur den sänds upp med hjälp av Hercules. Ballongen som vi ska skicka upp är en gummiballong (också kallad väderballong) och är en av Esranges minsta modeller. Denna kommer vi inte behöva några större maskiner för att släppa upp, utan det gör vi för hand. Vår ballong behöver dessutom bara en GPS på lasten, istället för ytterligare en på ballongen, till skillnad från en Zero pressure ballong. Då ballongen klipps av (och fallskärmen fälls ut) så driftar denna iväg, men eftersom vår gummiballong är tillverkad av naturliga ämnen kan denna bara lämnas kvar och bryts ned av naturen. Fiffigt! 

Efter genomgången vägde vi den totala lasten (exklusive ballong) för att senare på dagen kunna göra gasberäkningar till uppsändningen. Vi hade även ett möte efter lunch där vi kollade väderförhållandena till imorgon och stämde av med alla involverade att uppsändningen kan ske då. Sedan gjorde vi gasberäkningarna tillsammans med vår ‘launch officer’. För att ballongen ska kunna lyfta måste kraften uppåt vara större än kraften nedåt, och denna kraft bestäms av mängden helium i ballongen. I våra beräkningar skulle vi ta reda på hur mycket gas som krävs för att ballongen ska få en hastighet på ca. 3,5 – 4,5 m/s. Då vissa värden kommer ändras/är obekanta för oss just nu, t.ex. temperaturen, gjorde vi detta mer som en övning inför beräkningarna som vi ska göra imorgon.

Allt var nu klart inför morgondagen och vi fick lite tid över för att på egen hand utforska Esranges lokaler. Därefter steg vi på personalbussen till Kiruna centrum där vi besökte turistbyrån i folkets hus och fick ta bild i den coola astronautdräkten ;)). Tacos till kvällsmat och nu inväntar vi spänt morgondagens launch.

Varukorg