Årskrönika: Astronomisk Ungdoms 2020

Varje nyår sedan 2015 skriver AU:s förbundsordförande en krönika över det år som gått. Det ger varje medlem möjlighet att få inblick i hur den högste förtroendevalde ser på Astronomisk Ungdom och den utveckling som skett under året. I år är det dags för Louise Drevinger att dela med sig av sina tankar, och här kommer de!

Foto: ESO.

Bästa medlem i Astronomisk Ungdom!

Vid denna tid brukar vi alla blicka tillbaka på året som gått. Vi analyserar vad vi åstadkommit, allt roligt vi har haft, våra lärdomar, och gläds åt de upplevelser som vi fått uppleva. Nyårslöften skapas och vi skålar vid tolvslaget! Året 2020 har dock varit ett annorlunda år och våra tillbakablickar kommer skilja sig åt gentemot tidigare år. Trots detta märkliga år har AU dock kunnat ha utvalda aktiviteter och vi i förbundsstyrelsen är otroligt taggade att snart få redovisa vad vi arbetat med. Till dess, ta del av dessa minnen från året som gått!

Året 2020 inleddes med lägret Ungdomens Star Party (USP) som anordnades i Stockholm. Deltagare mellan 18 och 26 år hade workshop i raketbygge, lyssnade på föreläsningar, åt god mat, spelade spel, beskådade stjärnhimlen, samt sköt upp sina egna raketer på Barkarbyfältet som grand finale!

AU:s kanal på Discord började byggas upp allt mer av förbundsstyrelsen och eventet Rymdcafé anordnades under våren där deltagare pratade, lärde känna varandra och hade allmänt trevligt tillsammans. Förbundsstyrelsen kan nu presentera Rymdcafé 2.0! Det nya Rymdcaféet är tänkt som ett virtuellt café på Discord där alla är välkomna att vara med. I kanalen kan ni medlemmar umgås tillsammans mellan AU:s aktiviteter även om ni bor i olika delar av Sverige. Givetvis också lära känna andra medlemmar där ni kan umgås, prata med förbundsstyrelsen, ge tips till förening eller distrikt, få läxhjälp eller kanske berätta om rymddrömmar? Kanalen är uppbyggd i olika kategorier som representerar olika rum, och i de olika rummen finns flera röstkanaler som representerar bord som man kan ”slå sig ner” vid. Träffas ute på raketbasen, i kontrollrummet eller varför inte vid rymdraketen?

Våren bjöd även på finbesök på vårt kansli i Stockholm då Rymdstyrelsens styrelse besökte oss, och vi fick äran att visa upp vårt nya högkvarter. Vill du också besöka oss när restriktionerna för coronaviruset är över? Då är du varmt välkommen! Vi har även en föreningslokal där som kan användas till aktiviteter och möten.

Landsraad anordnades digitalt i april i regi av förbundsstyrelsen där föreningsaktiva från olika föreningar runt om i landet var representerade. Tanken med Landsraad var att samla representanter från alla AU:s medlemsföreningar i ett nationellt närverk där kommunikation mellan förbundsstyrelse och medlemsföreningar stod i fokus med målet att få ett sammanhållet AU. Under 2021 kommer upplägget att se annorlunda ut i takt med att våra distrikt blir mer aktiva, vilket vi ser mycket fram emot!

Senare i april var det dags för förbundets årsmöte. Vanligtvis brukar vi anordna en kongress i samband med årsmötet, men på grund av rådande omständigheter fick vi anordna årsmötet digitalt istället och skjuta fram våra spännande planer till nästa kongress. Under årsmötet valdes en ny styrelse in och under året har vi arbetat tillsammans för att AU ska nå högre höjder! Under årsmötet diskuterades även Astronomisk Ungdoms idéprogram och det beslutades att en projektgrupp, Påverkansgruppen, ska arbeta med att utforma ett förslag på nytt idéprogram till nästa årsmöte. Tanken med Påverkansgruppen är också att de ska förmedla idéprogrammet till politiker och allmänheten samt öka fokus på rymd- och astronomirelaterade frågor i samhällsdebatten genom till exempel debattartiklar.

Sommaren bjöd på en tredagars intensiv workshop i Stockholms gamla observatorium (vårt högkvarter!) där aktiva medlemmar tillsammans arbetade fram ett förslag och plan till ”AU 3.0”. AU 3.0 är en början på ett arbete som ska leda AU framåt i en större riktning. Hur AU:s framtid ska se ut har givetvis alla engagerade möjlighet att tycka till om och påverka, och därför ser vi fram emot fler utvecklingsevent under 2021!
I september var det dags för en av årets största händelser – Astronomins dag och natt! AU firade denna dag genom att erbjuda digital workshop om marslandarbygge och deltagare fick möjlighet att ställa frågor om rymden. Det arrangerades även en workshop om programmering i scratch som följdes digitalt via zoom. Under den händelserika helgen delades även Astronomisk Ungdoms prestigefyllda hedersstipendium ut. 2020 års stipendiater var Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt från podden Har vi åkt till Mars än? som har engagerat och inspirerat personer över generationsgränser att blicka upp mot himlen samt spridit rymdintresset på ett underhållande och professionellt vis.

Vi i AU:s förbundsstyrelse var fast beslutna att ge våra engagerade medlemmar något speciellt innan årsskiftet – kanske en liten glimt av vad som komma skall, och en uppmuntran att hålla engagemanget uppe. I normala förhållanden anordnar AU en konferens varje höst där 50-100 medlemmar samlas över en helg för att utbyta kunskap, erfarenheter och intressen. I år beslutades att motsvarande konferens skulle delas upp på flera mindre upplagor runt om i Sverige för att kunna följa rekommendationerna från FHM. Vi fick möjligheten att anordna två upplagor innan hårdare restriktioner stängde dörrarna för oss. En konferens gick av stapeln i Lund och en i Stockholm. Konferenserna var mycket lyckade och det var intressant att delta på en konferens som skiljer sig åt från AU:s vanliga upplaga och önskemål om att anordna liknande framkom väldigt snabbt! En stor eloge ska gå till deltagarna som såg till att helgerna gav faktiska resultat; allt ifrån nya vänskapsband som skapats till konkreta idéer om AU:s framtid som deltagarna arbetade fram. I slutet av upplagorna tillsattes även en ny styrelse för distriktet i Skåne respektive distriktet i Stockholm, och det är nu med stora förhoppningar och förväntningar som vi blickar fram mot arbetet i distrikten under 2021.

Under hösten kunde vi även presentera den roliga och spännande nyheten att vårt kansli utökats med tre nya kollegor. Filippa Koskelainen anställdes som verksamhetsutvecklare, Gabriel Delerin fick rollen som föreningsutvecklare, och Gisela Wanek blev distriksutvecklare för Skånedistriktet. Tillsammans med våra nya kollegor har kansliet fått en nystart där toppenjobb har genomförts och många nya planer har smidits!

November och december bjöd på en föreläsningsserie där AU erbjöd föreläsningar på svenska och engelska i samarbete med universitet, distrikt och observatorier i Skåne, Göteborg och Stockholm. En fin avslutning på året där jag själv satt bänkad i soffan med en kopp varm choklad i handen och lyssnade på föreläsningen om människans fortsatta utforskning av rymden.

Vi får heller inte glömma att 2020 bjöd en del mediauppmärksamhet, bland annat i samband med SpaceX:s Demo-2 Crew Dragon-launch. Två representanter från AU gästade SVT och kommenterade i direktsändning! Wow! AU blev dessutom medlem i tre paraplyorganisationer: Rymdforum Sverige, Vetenskap & Allmänhet, samt Folk och Försvar. Och sist men inte minst! Den 18 augusti fyllde förbundet hela 8 år. Grattis AU!

Jag tittar tillbaka på år 2020 som ett utmanande år men där engagemang har varit ett ledord genom denna svåra tid. Med stolthet har jag under året sett distrikt, föreningar och medlemmar som har engagerat sig och skapat ett annat AU – ett digitalt AU. Vi i förbundsstyrelsen ser med imponerade ögon vilken viljestyrka ni har och vikten potential AU har att fortsätta sin rymdfärd med full kraft in i det nya året. 2021 kommer bjuda på många spännande utmaningar och vi har större potential och resurser än någonsin att utveckla vårt förbund. För AU är vårt förbund, ditt och mitt. Tillsammans är vi AU och utan dig som medlem är vi ingenting. TACK för ditt engagemang under 2020!

Nu förbereder vi för launch in i det nya året. T-3 seconds.

3…2…1… Liftoff!

Gott nytt år och var rädd om dig,

Louise Drevinger
Förbundsordförande

Varukorg