Vill du engagera dig i AU? Nu kan du kandidera till årets förtroendeposter!

Efter ett annorlunda år är det snart dags för Astronomisk Ungdoms årsmöte! Söndagen den 25:e april kommer medlemmar och medlemsföreningar att tycka till om förbundets utveckling och framtid. Vill du vara med och arbeta för att mandatperioden 2021/2022 ska bli den rymdigaste och roligaste hittills? Då har du hittat rätt! Nu har valberedningens jakt på engagerade unga rymdentusiaster börjat, och här kan du läsa mer om vilka möjligheter som finns för just dig att engagera dig i någon av AU:s förtroendeposter. 

Inför årsmötet söker valberedningen som vanligt en förbundsordförande och flertalet ledamöter till förbundsstyrelsen, en revisor, en revisorssuppleant och 3-4 personer som vill sitta i valberedningen. Sista dag att skicka in en kandidatur är 7:e mars – men kandidera gärna så fort som möjligt så underlättar du valberedningens arbete. Valberedningen kommer att göra sitt bästa för att sätta samman ett förslag på den förbundsstyrelse som på bästa sätt kan leda förbundets utveckling under den kommande mandatperioden, och under årsmötet den 25:e april tillsätts samtliga förtroendeposter av röstberättigade medlemsföreningar.  Astronomisk Ungdom syftar till att främja ungas intresse för astronomi och rymdteknik, och vi vill göra det genom att skapa en stark gemenskap mellan unga rymdintresserade. Var med och arbeta för att uppfylla barns rymddrömmar och göra rymden till ett självklart fritidsintresse för unga du också!

AU:s förbundsstyrelse 2020/2021. Från vänster: Cornelia Ekvall, Kajsa Toftner, Louise Drevinger, Gabriel Delerin, Linnéa Rosenbecker och Ellen Hammarstedt.

Förbundsstyrelsen i Astronomisk Ungdom arbetar hårt för att utveckla förbundet med långsiktighet i fokus och jobbar för att det kommande året ska bli det bästa i AU hittills, och för att alla år därefter ska bli ännu bättre! Under årsmötet kommer nästa förbundsstyrelse att ta över stafettpinnen, och valberedningen strävar efter en balanserad mix av erfarenhet och nya förmågor som kan tillföra nya idéer och engagemang. Kanske är det just dig vi söker!

Som ledamot är du med och ansvarar för den strategiska utvecklingen i ett ungdomsförbund som utvecklas i raketfart. Du är bland annat med och ansvarar för kansliets personal, 50 medlemsföreningar och flera stora nationella projekt, och leder tillsammans med övriga styrelsen Sveriges coolaste ungdomsförbund in i framtiden. Tveka inte att skicka in en kandidatur om du tycker att det låter som en utmaning som passar dig! Att sitta i förbundsstyrelsen och representera Astronomisk Ungdoms högst beslutande organ mellan årsmöten är väldigt roligt, lärorikt och socialt. Det är ett perfekt sätt att skaffa kontakter i rymdbranschen och en merit till CV:t samtidigt som du utvecklar kompetens på flera nya områden. Erfarenhet av projektledning och ledarskap är meriterande, men tveka inte att söka även om du inte tagit ett lika stort ansvar förut – med rätt inställning och motivation kan du lära dig det mesta du behöver på vägen. Vi vill vara en plattform där aktiva medlemmar utvecklas inom ledarskap och som person utifrån sina egna förutsättningar. Det allra viktigaste är att du brinner för Astronomisk Ungdoms syfte och vill vara med och bidra till att AU får bästa möjliga förutsättningar att inspirera och engagera fler barn och unga att utveckla sitt rymdintresse tillsammans med andra. 

Vår engagerade medlem Arlinda Durakovic inspirerar deltagarna under en AU-konferens i Lund förra året.

Vad innebär uppdraget?

Förbundsstyrelsen i Astronomisk Ungdom arbetar uteslutande med strategiska frågor (vill du framförallt engagerade dig genom att anordna verksamheter, skriva rymdartiklar, arbeta med våra sociala medier eller annat operativt är du varmt välkommen att kontakta kansliet eller leta efter ett passande uppdrag här). Som förbundsstyrelseledamot arbetar du med visioner kring förbundets utveckling och framtid och ser till att förbundet utvecklas och byggs upp på ett sätt som är tryggt, stabilt och långsiktigt hållbart. Du överser arbetet med den dagliga verksamheten, som sköts av kansliets personal och alla ideellt aktiva i våra projekt. Som ledamot i förbundsstyrelsen är du tillsammans med övriga styrelsen arbetsgivare med yttersta ansvar för kansliets arbete. Uppdraget är ideellt och pågår fram till nästkommande årsmöte. Att sitta i förbundsstyrelsen är både roligt och givande, du får vänner för livet och arbetar på ett tydligt sätt för att ge barn och unga i Sverige möjligheter att utveckla sitt rymdintresse. Uppdraget är även ett bra sätt att utvecklas som person och skaffa nya färdigheter som du kommer att ha nytta av i många olika sammanhang.

Uppdragsbeskrivningen till uppdragen som förbundsordförande och förbundsstyrelseledamot finns här:

Om du har några frågor kring vad det innebär att sitta i Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse ska du inte tveka att kontakta sittande styrelseledamöter och ställa frågor om uppdraget. Du kan också ställa frågor till kansliet på kansli@au.se och till valberedningen på valberedning@au.se.

Så kandiderar du till förbundsstyrelsen (ordförande eller ledamot): 

Du som är ny kandiderande kandiderar till förbundsstyrelsen genom att fylla i formuläret på denna länk. Glöm inte att läsa igenom uppdragsbeskrivningen så att du vet vad uppdraget innebär. Du som redan sitter i förbundsstyrelsen och vill kandidera för ytterligare en period kandiderar istället via formuläret på denna länk.

Så kandiderar du till revisor eller valberedare:

Du kandiderar till revisor eller valberedare genom att fylla i formuläret på denna länk. 

Skicka in dina nomineringar!

Vet du vem som skulle passa utmärkt som förbundsstyrelseledamot eller någon annan förtroendepost? Vi vill veta vad du tycker! Om du vill komma med förslag på någon som du tror skulle passa för någon av posterna kan du skicka in en nominering via denna länk. Alla nomineringar är väldigt värdefulla, så tveka inte att hjälpa oss att lokalisera alla drivna och entusiastiska talanger som finns där ute bland alla fantastiska medlemmar i Astronomisk Ungdom.

Formulären för att kandidera är öppna fram till 7 mars 2021, men skicka gärna in din kandidatur så snart som möjligt. Valberedningen kommer att sätta ihop ett förslag till en förbundsstyrelse som vi tror kommer att kunna leda arbetet nästa mandatperiod på bästa möjliga sätt, och det är sedan upp till årsmötet att fatta det slutgiltiga beslutet om val av förtroendeposter den 25 april.  Vid frågor är det bara att kontakta valberedningen via valberedning@au.se. Vi svarar på alla möjliga frågor om uppdragen, så tveka inte att höra av dig vid minsta fundering! Vi ser fram emot just din kandidatur!

Med vänlig hälsning, 

Valberedningen

Engagerade AU-medlemmar under Stockholms Kulturfestival 2019.
Varukorg