Någonting bra kom ut ur 2020 iallafall

En tillbaka- och framåtblick över Rymdstockholm!

Under året som gått har vi uthärdat mycket. Trots det har det känts det som att tiden stått stilla och att ingenting hänt. För att motbevisa detta har vi valt att belysa några få, lokala rymdhändelser i Stockholm! Runt om i världen har mycket coolt hänt, exempelvis skrevs historia när den första privatbemannade rymdfarkosten sköts upp i somras.

För er som inte börjat gymnasiet ännu och alltid velat lära er mer om rymden kan vi (något avundsjuka) berätta att ni inte behöver åka hela vägen till Kiruna längre! Nu, i år, ska det öppnas ett helt nytt rymdgymnasium mitt i hjärtat av Stockholm!

Nobelveckan hölls i fjol med rymdtema. Priset i fysik tilldelades till tre forskare som upptäckt att det i Vintergatans centrum finns ett supermassivt objekt (ett svart hål). För att uppmärksamma detta lystes Stadshuset upp med olika rymdmotiv hela veckan. (Hur coolt är inte det??).

Sedan har vi även nyheter för i år; om den svenska satelliten MATS, som är ett samarbete mellan bland annat forskare på KTH och SU. Satelliten ska skickas upp i andra halvan av 2021. Den kommer undersöka mikrovågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet! Fun fact: Den är lika stor som en diskmaskin.

Sist men inte minst har även Astronomisk Ungdoms:s Stockholmsdistrikt startat upp på riktigt! Vi anordnade en rolig kick-off och är taggade på att göra mer i framtiden!

/Sara och Lorin från AU:s Stockholmsdistrikt

Stadshuset med rymdtema.
Varukorg