Så var Marsresan 2021!

Sista helgen i mars var det dags för årets Marsresa som gick till Sweden Solar System. Tillsammans besökte vi 13 objekt runt om i Sverige! Hela vägen från Stockholm upp till Umeå och hela vägen ner till Malmö. Ett stort tack till alla deltagarna som gjorde det möjligt.

Lördag 28/3 2021 bar det av. Runt om i landet gjorde resenärerna sig redo att ges sig av till ett av objekten i Sweden Solar System. Alla förberedelser var klara, tema bestämt och kameran redo. Resultatet blev fantastiskt kreativa bilder! Här får ni ett urval av bilder från deltagarna på resan:

Venus, Kärlekstema med Saga och Arianne i Stockholm
Saltis med Sara i Saltsjöbaden, Stockholm
Titan och avståndet 9.58 AU med Sofia och Melker i Uppsala
Eris med Zacharina i Umeå
Avstånd från solen till Quaoar på ett kreativt sätt av Lovisa S, Laura, Fanny och Lovisa T i Gislaved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under söndagen 28/3 möttes vi upp på zoom för prisutdelning och uppvisning av bilderna. Innan vi presterade vinnarna fick vi en sneak peek på ett nytt objekt som har placerats i Uddevalla. Skaparen är Julia Niklasson, en gammal AU-medlem som tycker om arkitektur och rymden. Vi ser fram emot invigningen som kommer ske senare! Ni kan redan nu besöka objektet utanför Bohusläns museum i Uddevalla om ni har vägarna förbi, vilket verkligen rekommenderas.

Sen var det dags att se hur det gick i fototävling. Det var otroligt vilket engagemang vi har runt om i landet och det var fantastiska bilder som skickades in för att delta i fototävlingen. Det var ett svårt val men tillslut fick vi ett resultat! Nu är ni förstår nyfikna på hur det gick? Vinnarna är:

Bästa Bild: Fanny, Lovisa S, Lovisa T och Laura (FUSION) som besökte Quaoar i Gislaved
Dessa resenär färgkodade med sitt objekt men lyckade också få till en fantastisk bild med alla tillsammans speglade bakom objektet! Super snyggt fotat!

Bästa tema: Chaspian som besökte Gonggong i Malmö
Här har vi en resenär som gav sig av på en ordentlig resa på några mil och nådde fram till dvärgplaneten Gonggong som fick smeknamnet Snövit vid upptäckten. Super kreativt av Chaspian att få in det temat! Fantastisk bild!

Bäst illustrerat avstånd till solen i AU: Niklas och Viktor som besökte Titan i Uppsala
I Uppsala var det resenärerna Viktor och Niklas som använde lång exponering och lyckades få till även enheten AU i bilden med guld (som har Au som kemisk beteckning.) Häftigt blev det!

Sweden solar system grundades av Gösta Gahm och Nils Brenning under 90-talet. I vinter gick Gösta bort och vi vill därför dedikera denna resa till hans minne! Sweden solar system är fortfarande en växande konstutställning där nya objekt tillkommer löpande. Nästa asteroid borde bli 10997 Gahm som upptäcktes 1978 och är uppkallade efter professor Gösta Gahm.

Tack igen för årets resa och hoppas vi ses nästa mars igen för en ny rymdig resa i Sverige!

Med Vänliga Hälsningar!
Reseledningen Marsresan 2021

Varukorg