Rymdforskarskolan 2021 i Stockholm – 15/6

Dagen invigdes med ett förtjusande munspelsframträdande… kl 7 på morgonen. Blowing in the Wind av Bob Dylan för att vara exakt. Frukosten var trevlig och tyst då alla var nyvakna. Osten fick dö en brutal död av kökskniv istället för med en osthyvel.

Därefter gick min grupp till Observatorielunden för att labba. Vi fick programmera en Arduino två och två från ca 9-12. Vi fick färgade ljusdioder att lysa och blinka i sekvenser. Sedan fick vi en lite större diod att blinka i olika färger och olika starkt. Det var extremt roligt och lärorikt enligt mig. Jag hade ingen aning att programmering kunde vara så roligt.

Därefter fick vi en lunch paus. Baguette med kall curry- och tofuröra. I vanliga fall är jag inte ett större fan av varken tofu eller majonnäs men det var en förvånansvärt smaklig måltid.

Sedan tog vi en liten utflykt till ett företag som heter OHB. OHB sysslar med rymdteknik, närmare bestämt satelliter. De har byggt satelliter sedan lång tid tillbaka under lite olika namn. Vi fick en väldigt intressant föreläsning där föreläsaren pratade om både företaget och ny och gammal rymdteknologi. De hade fullskaliga modeller av satelliter de skickat upp så som tex en satellit vid namn Freja. En sjuuukt lärorik dag.

Lite sociala aktiviteter efter det som namnlekar, på-spåret tävling, LaTeX-introduktion och liknande. Väldigt roligt fram tills uppdraget…

Detta är nämligen inte ett astronomiläger längre, det är på liv och död. Vi har alla fått ett namn på en person som vi ska mörda. Den sista överlevande vinner och får där med 5 poäng till sitt lag….

May the odds be ever in your favor…

MVH Ilisi

Varukorg