Rymdforskarskolan 2021 i Stockholm – 16/6

Idag blev vi väckta kl 07:00 av låten ”jag är en astronaut”, en perfekt start på dagen om du frågar mig. Klockan 08:00 tog vi av mot albanova.

Väl där möttes vi av en äldre man som jobbade med fjärranalys. Han visade sig vara vår första föreläsare. Det officiella namnet på det han jobbade med är jordobservationer, men det var enligt honom ett missvisande namn. Fjärranalys handlar om hur man tar bilder på jorden med satelliter och om vad man använder bilderna till. Därnäst var det en föreläsning om kometer. Jag fick lära mig att det inte alls är samma sak som asteroider; kometer består till största del av is, medan asteroider består av sten och mineraler. Sedan kom personen som vi alla hade väntat på, självaste Christer Fuglesang. Han pratade om sin resa till att bli astronaut, om hur det är på ISS och vad man gör där, om vad som pågår för rymdprojekt på KTH just nu och slutligen om framtiden för rymdindustrin: exempelvis terraformering av Mars. Sedan tog vi ett gruppfoto med Christer. Efter tre långa, men mycket spännande timmar av föreläsningar var det äntligen dags för lunch, för mig blev det vegoburgare. Alla som jag pratade med höll med om att maten på AlbaNova var utsökt.

Därefter begav vi oss tillbaka till NTI (boendet). Efter en kort rast satte vi igång med dagens labb. Den handlade om hur vi kan analysera omgivningen med hjälp av att koppla olika sensorer/mätinstrument till en arduino. Förutom en strulande dator gick det rätt bra för mig till slut. Några av extrauppgifterna till labben var dock lite väl utmanande för mig som aldrig hade programmerat något innan igår.

Till middag blev det falafel med potatissallad. Efter middagen höll handledarna presentationer om sig själva. Det gav mig motivation och inspiration till att vilja läsa vidare om rymden efter gymnasiet. Efter det fick jag äntligen chans att mörda någon, inte på riktigt förstås utan i assassins. Med det avklarat kändes min dag fulländad, så jag tackar för mig och avslutar den här bloggen här.

MVH Viggo

Varukorg