Rymdforskarskolan 2021 i Stockholm – 18/6

Dag 5 på Rymdforskarskolan startade den tidiga timmen 07:00 med soundtracket från “2001 – A Space Odyssey”, något som skulle hemsöka oss senare under dagen. Efter en stadig frukost begav sig den morgontrötta skaran mot AlbaNova för att lyssna till föreläsningar. Dagen till ära fick vi lyssna på Alexis Brandeker, Jens Melinder och Andreas Korn som pratade om exoplaneter, galaxer och rymdteleskopet GAIA. Allt var väldigt givande och intressant.

Dagens labb, labb nummer 4, bestod av att räkna ut Jupiters massa med samma metod som på den gamla goda tiden, genom att analysera omloppstiden och radien för någon av Jupiters månar! Först och främst fick vi en lite historisk tillbakablick på astronomins historia. Sedan var det dags att använda Stellarium och programmera i python. Det utlystes även poäng till den handledargrupp som genom denna klassiska metod kom närmast Jupiters riktiga massa. Grattis till er och bra jobbat allesammans!

Fredagen firades sedan med riktigt mys, pizza-middag, filmkväll med popcorn samt tårta! Det var nämligen en av oss på lägret som fyllde år! Filmen som sågs under kvällen var “2001 – A Space Odyssey”. Filmen bemöttes med blandade åsikter och mycket förvirring. Efter den… intressanta upplevelsen avslutdes dagen med välbehövd sömn och tur var väl det för vi hade nog inte orkat med mycket mer.

MVH Hedvig

Varukorg