Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 29/6

Första natten på Rymdforskarskolan i Uppsala och vi vaknar med musik. Vi spenderade morgonen med att äta frukost och att bekanta oss med varandra, vi kom ju trots allt igår och det är så många nya ansikten runt omkring, sedan satte det av mot Ångströmlaboratoriet, eller “Ångan” som vi var snabba med att döpa om det till, för att lyssna på lägrets första föreläsning, Hans Nilsson som gav oss en introduktion till IRF, Rosetta och dess uppdrag – att utforska och ta prover på en komet. Nästa föreläsning som följde var från Mikael Smedbäck, lektor vid Uppsala Universitet. Han gav en oerhört intressant föreläsning om svarta hål och deras historia, både dåtid, nutid och en eventuell framtid. Om jag inte redan var intresserad av svarta hål så blev jag det definitivt nu! Dagens sista föreläsning var av Martin Bysell, vilken handlande om Esrange, Sveriges rymdbas i Kiruna. Han berättade dels vad de håller på med men även hur vår framtid och våra möjligheter skulle kunna se ut om vi fortsätter i banan om rymden.

Dagen fortsatte sedan med en promenad till Värmlands Nation, en del av studentorganisationsbyggnaderna för Uppsalas universitetsliv. Där serverades lunch, pommes frites och hamburgare, eller “Saturnusburgare” som vi kallade dem eftersom burgarna var typ dubbelt så stora som bröden. Sedan var det dags för första labben, att programmera en Arduino (en minidator) för att lyckas styra ljus efter olika kommandon. Jag har aldrig riktigt tyckt om eller egentligen ens förstått mig på programmering, men detta kan ha varit något av det mest intressanta och roligaste jag någonsin gjort!

Middag åt vi på samma plats, denna gång tacos med mexikanska inlägg, så med salsa istället för din vanliga tråkiga sallad, supergott! Vi promenerade sedan tillbaka till skolan vi bor på och det var dags för dagens sociala aktivitet, att testa ett nytt skrivsystem, LaTeX, “tänk dig google docs, fast 100 gånger bättre” löd inledningen. Det var riktigt komplicerat först, med många saker att tänka på, men det är någonting jag tror jag kommer ha stor nytta av i framtiden, 100 gånger bättre vet jag inte riktigt, men åtminstone dubbelt så bra. Som avslut på dagen blev vi introducerade till assassins vilket lät otroligt roligt, vi alla blev tilldelade ett offer och målet är att i ensamrum lyckas döda sitt offer, sisten kvar vinner. Sammanfattningsvis har det alltså varit en fantastisk första dag här på rymdforskarskolan även fast det inte blev som det var planerat, vi fick inte åka till Kiruna som vi skulle utan istället spendera tiden här i Uppsala, men jag tror att det kommer bli superbra ändå. Men nu har klockan blivit alldeles för mycket och det är dags att gå och lägga sig för att orka en ännu roligare morgondag, tack för mig och godnatt!

Mvh, Amanda

Varukorg