Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 1/7

Dagens äventyr började med (må man säga den allra vackraste) födelsedagssång från handledarna då en av eleverna fyllde 18 år. Därefter åt vi frukost för att sedan påbörja den korta promenaden till Ångströmlaboratoriet. Där fick vi höra dagens första föreläsning av Jan-Erik Wahlund då vi fick lära oss bl.a. om projektet JUICE och dess farkosters färder till Jupiters isiga månar, såsom Titan och Ganymedes. Nästa föreläsning hölls av Sven Grahn som berättade om rymdhistoria, allt ifrån Sputnik 1 till hans tankar om SpaceX.

Efter de mycket intresseväckande föreläsningarna promenerade vi tillsammans till Värmlands Nation där handledare Fabian hade slitit i timmar för att laga Fish n’ Chips, och vegetariska chicken nuggets, åt oss. Efter den fylliga måltiden påbörjade vi dagens labb där vi för första gången använde oss av programmeringsspråket Python. Efter en genomgång av detta fick vi pröva på att analysera data från Cepheider vars ljusstyrka förändrades enligt sin period. Det var rätt slitigt att komma igång med den nya syntaxen, men efter många om och men (och hjälp från handledare Julia) tycktes vi greppa det allt mer och det visade sig personligen bli en av de mest lärorika stunderna än så länge på lägret.

Vi avslutade vår tid på Värmlands Nation med middag där det serverades tunnbrödsrulle som jag fick lov att smaka för första gången (FYI, det var riktigt gott!). Vi återvände sedan tillbaka till NTI-gymnasiet där vi körde dagens sociala aktivitet — en tävling där man skulle bygga fallskärmar med mål att hindra ett ägg från att spricka. Alla lag, inte minst vårt egna, jobbade hårt för att kamma hem vinsten. Ironiskt nog var det gruppen med äggallergikern som vann! Tyvärr slutade vårt lag på en sista plats liksom tidigare aktiviteter. Dock fick vi en ytterligare chans att visa vad vi gick för där vi hade chansen att vinna hela tävlingen på villkoret att vi lyckades kasta ett ägg till varandra runt flera träd utan att tappa det. Det var en bedövande tystnad när ägget skulle kastas mellan de första lagmedlemmarna… och plötsligt, det dånande ljudet av ett ägg som spricker. Vi lyckades, trots allt, bevara vår sista plats — men med stoltheten över vår underbara gruppsamhörighet!

Jag avslutar detta inlägg med ett trött fast gott humör samt positiva förväntningar om morgondagen! Tack för mig!

Mvh Denise

Varukorg