Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 2/7

Hejsan! Idag har varit en bra dag, faktiskt har det varit en fantastisk dag. Dagen började bra med solsken, varmt väder och bra vibbar. Vi alla var ganska trötta efter mindre än åtta timmars sömn, men energin gick snabbt upp igen. Vi gick upp och åt frukost innan vi rörde oss mot den eviga “Ångan” (Ångströmslaboratoriet) för dagens föreläsningar. Dagens första föreläsning, “Från tanke till rymdskrot” av Joakim Pettersson handlade om rymdprojektet JUICE (JUpiters ICy moon Explorer) och hela processen med att bygga rymdfarkoster. Dagens andra föreläsning handlade om vetenskapsjournalistik med Anna Davour som berättade om sin resa, och sist var Carl Tysk som berättade om BEXUS, vilket står för Balloon EXperiment for University Students, och är en väg för unga att testa olika stora experiment via ballonger, ett projekt sponsrat av bland annat ESA.

Efter dessa tre föreläsningar var det nu dags att gå till Värmlands Nation för lunch och labb. Till lunch var det en supergod korvstroganoff och labben handlade om Jupiter. Målet var att, med hjälp av programmering, Jupiters månar och ett rymdskådarprogram (Stellarium) lyckas räkna ut Jupiters massa. Jag tyckte att det var roligt, mycket roligare än programmeringen jag fått göra i skolan, men samtidigt väldigt komplicerat – dock på ett positivt sätt. Det vi fått lära oss om programmering de senaste dagarna tror jag har gett många en större respekt för de som håller på med just programmering. Det är inte så lätt som man tror, åtminstone inte i början. Efter den labben gick vi tillbaka mot skolan vi bor på, med ett snabbt pizzaupphämtningsstopp på vägen. Är det fredag så får man faktiskt lyxa till det lite. I och med det så var även film dagens kvällsaktivitet, 2001: a Space Odyssey, ett måste för den som tycker om rymden. Det är en bit att gå från Värmlands Nation till skolan och första dagen kändes den halvtimmen snarare som en halv dag, men nu känns den snarare för kort, det är så trevligt att kunna ta den timmen om dagen och bara ta det lungt, prata med vänner eller kanske gå med någon ny för att lära känna varandra när man ändå har möjligheten, varför inte? Med andra ord så har det här alltså varit en toppendag och förhoppningsvis så blir morgondagen ännu bättre. Ta hand om er!

MVH Lisa

Varukorg