Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 3/7

God kväll! Bounasera! Guten Abend! Eller vilken tid på dagen du nu läser det här. Ännu en dag på Rymdforskarskolan börjar lida mot sitt slut och det är dags för bloggen, idag har jag fått äran att skriva den. Dagen började sömnigt, jag kan erkänna att vi nog var uppe alldeles för länge igår kväll, men ändå vaknade vi innan klockan ringde. Idag var det nämligen en elev som fyllde år, 19, och det skulle självklart firas med sång. Vi rörde oss sedan mot fantastiska Ångan för dagens enda föreläsning efter en stabil frukost. Föreläsningen idag var av Josefine Nittler som berättade om Unibap och sitt examensarbete om Dark Stars. Efter den intressanta föreläsningen rörde vi oss mot det Gamla Observatoriet här i Uppsala för en guidad rundtur, men det visade sig att våran guide helt missat att vi skulle komma och turen blev tyvärr inte av, jättesynd, det var en av de sakerna jag sett fram emot mest den här veckan, men nu har jag ännu en anledning till att komma tillbaka till Uppsala.

Vi gick istället till Värmlands Nation för en kort CV-skola (fun fact, CV står för Curriculum Vitae vilket är latin och betyder “beskrivning av livet”) och sedan var det dags för lunch, pasta med en supergod sås. Idag påbörjade vi även vårt nya projekt, vi ska koda, bygga och sedan presentera resultaten av ett experiment. Vi har blivit indelade i våra grupper och varje grupp fick en unik sensor som alla mäter olika saker, och sedan skapa en kod för att sensorn ska fånga och lagra information. De kommer likna små sonder och kommer bli släppta med drönare och fallskärm för att testas senare. Min grupp fick UV-sensorn och det känns som att det går riktigt bra för oss.

Efter projektet så var det dags för middag, indisk dahl med ris. Som tidigare nämnt så har vi ett födelsedagsbarn ibland oss, och det firades med tårta och glass innan vi rörde oss tillbaka mot skolan för att ha lördagsmys med film, interstellar, popcorn och läsk. I stort har dagen varit väldigt bra. Tack RFS för ännu en dag, och sov gott hörni, för det kommer vi göra. Godnatt!

Stjärnklara hälsningar, Anastasia :)

Varukorg