Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 4/7

Denna fantastiska dag började, tack vare en efterlängtad sovmorgon, en timme senare än vanligt. Några minuter efter halv nio så började de ljuva tonerna till ”Jag har byggt en rymdraket” att eka ut i sovsalarna. Strax därefter började vi sila ut i korridoren för att äta vår frukost. Till mångas förtjusning så hade vi idag ett nytt val för denna dags första måltid, nämligen filmjölk. Stämningen dämpades tyvärr snabbt av det sorgliga beskedet att en av deltagarna blivit sjuk och behövde åka hem.

Efter frukosten så påbörjade vi den varma promenaden till det gamla observatoriet för att få den efterlängtade rundvisningen som vi inte gick på igår. Det var en otroligt intressant upplevelse där Lars, ordförande för Uppsala amatörastronomer, guidade oss upp till själva observatoriet. Vi fick se och höra om hur observatoriet har moderniserats sedan det invigdes 1856 och vad som gav upphov till dessa ändringar. Efter att vi besökt det gamla observatoriet så erbjöd sig Lars att även visa oss det mindre foto-teleskopet som köptes ungefär 1914 för att observera och fotografera en total solförmörkelse i Sollefteå. När rundturen var över så begav vi oss mot Värmlands nation för att äta lunch, vi anlände något tidigare än planerat så medan vi väntade på maten att bli redo så gick vår handledare Albin igenom tidsplanen för de projekt vi skulle jobba med efter att vi ätit. Grupperna fick sedan sitta och planera upp sina arbetsgångar tills att maten serverades. Dagens lunch var pastagratäng med korvgryta, vilket var absolut utsökt.

Med fulla magar så arbetade vi sedan med våra projekt. Målet med projekten är att skicka upp en sond i luften och sedan låta den falla ned med en fallskärm. Vi kommer sedan att använda den data sensorn uppmätt för att skapa en presentation som vi nästa vecka ska presentera för föräldrar, kompisar och finansiärer under avslutningsseminariet. Idag var målet att göra klart all mjukvara och att montera all hårdvara på ett kretskort och löda samman dem.

Till middag blev det tacos, handledarna hade gjort handgjorda tortillabröd. Vid lunch fick vi även det tråkiga meddelandet att ytterligare en deltagare hade blivit sjuk och skulle sättas i karantän. På grund av att flera personer hade blivit sjuka så tog handledarna beslutet att implementera fler restriktioner så att lägret kunde fortsätta. Alla deltagare ska från och med nu sova, äta och gå tillsammans med sina projektgrupper för att minska spridningen. Det lades även till 2 sovsalar för att vi inte ska sova för tätt. Projektgrupperna släpptes en och en ut ur Värmlands Nation för att gå tillbaka till NTI. Väl framme så delades vi upp i två grupper för att se på Randy Pausch ”Last Lecture” där han delar med sig av alla de lärdomar han fått under sitt liv innan han gick bort i levercancer. Föreläsningen var väldigt lärorik och Randy lyckades skapa en beundransvärt munter stämning med tanke på att han vid genomförandet av föreläsningen potentiellt bara hade två månader kvar att leva. Innan dagen kunde avslutas så var vi tvungna att flytta om sovplatserna eftersom många bytt sovsal. Medan ledarna hjälpte folk att flytta så underhöll de andra sig själva på annat håll tillställa hade bäddat i rätt rum.

För att avsluta dagen så hade vi en bedcheck, idag så blev det utomhus för att minska smittrisken.

/Astronomiska hälsningar från Signe

Varukorg