Rymdforskarskolan 2021 i Uppsala – 5/7

Ännu en dag, ännu ett äventyr. Rymdforskarskolan bjuder ständigt på överraskningar – vissa bättre än andra. Denna dag var speciell. Inte nog med att det serverades en god middag, som inkluderade en promenad i kvällssolen med pizza i handen, blev detta den första specialanpassade dagen. Vi elever lade vår enorma tillit i våra handledares händer under gårdagen, och resultatet blev en särskild anpassning och distansering. Tyvärr har två elever tvingats åka hem på grund av en förkylning som gånger om bevisats inte vara corona. Det är så klart en lättnad, men att somliga tvingats lämna tog på den annars energiska gruppen. Vi försöker återhämta oss och blicka framåt, och som tur är finns härliga vänner att lyfta upp en.

Dagen började med tre återigen intressanta föreläsningar. Även om det märktes att folk var trötta efter att ha överspenderat på den enda blodsviktiga valuta som är sömn, rycktes alla upp av promenaden till Ångströmlaboratoriet där våra föreläsningar hålls. En var på plats, resten på länk. Vi har vant oss vid upplägget vilket märktes. Vi kanske var lite för bekväma i dag. Det saknades en viss ’business casual’ som Jonathan, handledare, skulle sagt. Men, men; alla dagar kan inte hålla bästa klass. Föreläsarna var i alla fall hängivna och svarade gärna på tonvis av frågor. Därefter bar det av till kära Värmlands Nation, den vackraste av alla byggnader. Från långt håll såg vi murgrönan som klättrade på teglet av huset där vi spenderat våra dagar. Vid ankomst bjöds på tacos eller pasta; inte en kombination utan en valmöjlighet. Lunchen var god, men begränsad. De nya reglerna sade att vi inte fick sitta utanför våra projektgrupper.

På tal om projektgrupper genomförde vi sista testet med våra ”rymdsonder” innan det skulle blivit dags att skicka upp. Vissa fick åka upp med en drönare redan i dag, i syfte att samla in data. Tyvärr skedde några tekniska problem och min grupp väntar ivrigt för morgondagens äventyr. Vi kan bara hoppas att vår käre teknikmästare Albin har löst allt innan dess. Han lär inte få så mycket sömn, men jag och en kompis har köpt honom lite gott att mumsa på. Efter laborationerna beställdes pizza och trevligt väder. Vi vandrade till vår Mekka, och åt sedan utanför skolan under den längsta lediga stunden hittills. Det var sann eufori. Med det avslutar jag från en mysig bed check utomhus med bästa gruppen, och tackar för mig. På återseende alla, ha det bäst!

/Allan

Varukorg