Rymdforskarskolan 2021 i Lund – 26/7

Hej alla baeliens och rymdnördar! Det var dags för den åttonde dagen av denna härlighet och vad är en bättre start på morgonen än att ha gårdagens överblivna rostbiff på morgon-mackan? Gott. Utan att dra ut på morgonen så tog vi oss till Astronomihuset som vanligt. På med munskydd och handsprit! Det är inte den varmaste dagen men i skjortor och blusar kan det vara skönt med lite skugga ibland. Väl framme körde vi en kahoot om rymden – en riktigt svår en, ni vet frågor om typ olika galaxtyper och svarta hål, sedan började vi flitigt jobba med våra projektarbeten.

Vissa av oss var ute och samlade in data med drönaren igår, inklusive mig, vilket innebar att nu idag är det dags för min grupp att börja analysera vår data. Det gick trögt i början med att förstå allt, men till slut kom vi fram till hur vi skulle lösa det (det visar sig att trycket faktiskt minskar ju högre upp i atmosfären vi kommer ;)). Mitt i allt analyserande var det dags för föreläsning, denna gång om “The Interstellar medium – a star forming ecosystem”. Mycket intressant, fick lära mig mycket mer om hur en galax faktiskt är uppbyggt i massa etc.

Lunch! Vi testade ett nytt ställe idag som hette Stamstället och wow, vilket ställe! Otroligt god mat och lyxig salladbuffé :), det enda negativa vi har att säga var att kaffet nu inte längre hade gratis take away. Hur som helst drog vi sedan tillbaka till LU och jobbade mer på projekten innan dagens andra och sista föreläsning. “Cosmic explosions” om supernovor och hur de skapas samt klassificeras. Också väldigt lärorikt. Efter en lång dag av arbetande tog vi bussen tillbaka till kära NTI och åt korv-zucchini-tomat-gryta, mmmm hahaha gott.

Dagens höjdpunkt för mig var att jag fick följa med och flyga drönare även idag, denna gång senare på kvällen. Himlen var vacker, fältet var vackert, drönaren smexig som vanligt. Det var en så trevlig stämning mellan oss alla och det märks att vi har kommit nära varandra och trivs tillsammans. Vi skrattade och lekte och tog massor av fina bilder, det var kort sagt en riktigt härlig kväll.

Tack till alla här, tycker om er så mycket<3 Godnatt och ha det bra alla baeliens och rymdnördar!! MVH Saga

Varukorg