Astronomiläger på Plönninge observatorium

Den 24-25 juli var det för andra gången i år dags att fylla Plönninge med astronomiskt mycket skoj. Denna gång var det dags för ett gäng nyfikna 14-15-åringar, som ville lära sig mer om astronomi, att fylla Plönninge med härlig och rymdig anda. Lägret inleddes med att deltagarna fick lära sig omgivningen runt Science Safari genom en tipspromenad med rymdtema. Efter det gick vi ut för att köra rymdlekar! Inte minst gjorde vi den klassiska AU-leken där varje person presenterar sig själv med sitt namn och ett rymdobjekt som börjar på samma bokstav som ens namn!

Förutom alla deltagares namn fanns det andra saker att lära sig, till exempel alla de experiment som finns på plönninge. Vi observerade solen i solteleskop, styrde Plönninges radioteleskop, lärde oss mer om meteoriter och parallax-metoden, skjöt upp vattenraketer samt åkte runt på en snurr-anordning för att visualisera Coriolis-effekten. Många olika anordningar testades för att få vattenraketerna att flyga på olika sätt, se bilder nedan.

Trots stark vind gick grillen att få igång och till lunch blev det korv med bröd. Efter lunchen var det dags för Scavenger Hunt. Jakten på roliga bilder blev dock inte långvarig för just efter vi inlett var jakt började det regna och vi tvingades gå in. Istället började vi med en föreläsning som handlade om hur stjärnor föds, utvecklas och dör. Efter det var det dags för en workshop om liv i yttre rymden. “Finns det liv därute? Och hur ser det i så fall ut?” var frågor som diskuterades.

Efter intressanta diskussioner om utomjordiskt liv följde charader, vilket stod i märkbar kontrast till hur diskussionerna under föreläsningen varit. Tystnaden blev dock inte långvarig för precis efter var det dags för en runda kahoot. Trots kluriga (och ibland också lite luriga) frågor lyckades deltagarna förvånansvärt bra! 

Något som också lyckades bli bra var pizzorna som vi åt till kvällsmat. Efter smarriga pizzor var det dags att titta på en film! Just denna kväll var det Arrival som visades i biografen, givetvis med snacks till. Efter filmens slut fanns det minst sagt ett och annat att diskutera runt elden när vi grillade marshmallows. Vi satt där och snackade ett bra tag. Ända till det började bli mörkt och det var dags för stjärnskådning. 

Teleskopet i Plönninge Observatorium var förberett för att titta på Saturnus och hennes ringar. Förutom Saturnus kunde vi också så Jupiter med dess månar samt en gråblå prick som var Neptunus. För många var det först gången de såg dessa planeter vilket verkligen ingav en mäktig känsla!

Månen och Saturnus

På morgonen den 25:e juli vaknade deltagarna upp till en frukostbuffé med pannkakor, mannagrynsgröt och olika sorters bröd med pålägg. Frukosten gjorde deltagarna väl förberedda inför nästa utmaning, nämligen rymdkapplöpningen. Där gällde det att ha sinnena på skaft då en av grenarna bland annat innebar att gå så rakt som möjligt, med ögonbindel. Astronomerna presterade väl och efter mycket fysisk aktivitet var det dags för en föreläsning om vad exoplaneter är och olika detektionsmetoder för exoplaneter.

Till lunch serverades hamburgare eller halloumiburgare. Innan efterrätten, rymdkakorna, serverades var det dock dags för deltagarna att gå på rymdpromenad (tipspromenad med rymdtema). Efter hårt arbete under EVA:n (rymdpromenaden ;) ) var det dags för bakning! Mördegskakor dekorerades med motiv av aliens, among us -gubbar och stjärnor, för att nämna några.

Efter bakningen tagit slut började även astronomilägret att lida mot sitt slut och fler och fler unga astronomer blev upphämtade för att gå tillbaka till sina vanliga liv. Lägret blev officiellt avslutat och Plönninge Observatorium återfick sin stillsamhet. Stort tack till alla deltagare som gjorde lägret fantastiskt, hoppas ni uppskattade det lika mycket som vi!

Rymdiga hälsningar,

Arrangörsgruppen!

Varukorg