Så var Astronautlägret i Plönninge 2021

Den 17-18 juli organiserade unga astronomer från Hallands och Västra Götalands distrikt, HAS och GAUSS, ett astronautläger för barn i åldrarna 12-13 år. Under två intensiva dagar har vi gjort allt från skjuta vattenraketer och åka månbil till att baka rymdiga kakor. Kort och gott, ett läger med härlig lägerkänsla fylld av astronomiskt mycket kul!

Lördag förmiddag den 17:e juli blev Plönninge Observatorium i Halland mer livligt än vanligt då ett gäng nyfikna ungdomar kom för att vara med på ett händelserikt rymdläger. För många av barnen inleddes lägret med en klurig rymdpromenad (tipspromenad med rymdtema). Kort därefter var det dock dags för en annan klurighet: att lära sig alla namn på astronautlägrets deltagare. I sedvanlig AU-anda gick vi varvet runt där varje person fick säga sitt namn och ett rymdrelaterat ord som börjar på samma bokstav som ens namn. 

Efter några till lekar som “AstroSwitch”, “Falken” och “Alien & NASA” var det äntligen dags att gå in till kylan på Science Safari. Där inne fick vi en rundtur på några av de många experiment som fanns i lokalen. Vi fick bland annat känna på en riktig meteorit, titta på HAS radioteleskop, titta i solteleskopet (utomhus!), skjuta iväg vattenraketer (också utomhus!) samt åka i månbilen och plocka upp “månstenar”.

I likhet med raketer behöver ju dock även vi människor bränsle. Efter en mycket händelserik rundvandring var det alltså dags för lunch! Det blev korv med bröd. Vissa kunde dock inte få nog av vattenraketerna så under lunchen fick vi se ett flertal raketuppskjutningar, vissa mer lyckade än andra. Efter en kort runda Scavenger Hunt var det dags att lära oss mer om stjärnor och stjärnors utveckling. Det var minst sagt roligt att se att resurser som youtube varit en sådan stor tillgång och kunskapskälla för deltagarna! 

I takt med att dag började bli kväll började dock rymd-maffian smyga ut ur sina hålor och det hade nu blivit dags att ta reda på vilka dessa mega ondskefulla aliens egentligen var! Det hade blivit dags för sällskapsleken rymd-maffia. Leken gick ut på att en liten grupp av mega ondskefulla aliens försökte bortföra jordbor i ett UFO-skepp till ett okänt ställe i yttre rymden. Till sin hjälp hade dock jordborna NASA och en astronaut som kunde avslöja aliens och återföra jordbor till jorden. Frågan var ju bara: skulle jordborna lyckas avslöja vilka som var aliens eller skulle alla aliens hinna bortföra jordborna först? 

Det var nu alldeles strax dags att äta och i samband med att vi väntade på att pizzan skulle komma körde vi en omgång med rymd-kahoot. När pizzan äntligen kommit började vi titta på “The Martian”. 

Filmen var väldigt intressant och inte minst lärorik för våra framtida astronauter här på astronautlägret! Vi gick efter filmens slut gemensamt till grillen där vi grillade marshmallows och observerade natthimlen. Det hade ännu inte hunnit bli mörkt men månen syntes i alla fall. Månen fick vi också studera närmare när Ronny från HAS kom och visade oss Observatoriets egna teleskop. 

Nästa dag inleddes med en pannkaksfrukost! Väldigt gott om du frågar mig. Efter frukosten var det dags för Astronautlägrets alldeles egna Rymdkapplöpning! Många olika discipliner av fysisk aktivitet genomfördes, alla för att förbereda våra astronauter så bra som möjligt inför framtida rymdfärder. Efter alla dessa olika grenar kan ju en börja undra: hur blir jag egentligen en astronaut? Lyckligtvis fanns svaret på den frågan i astronautlägrets nästa föreläsning! Våra astronauter fick inte bara lära sig hur en blir en astronaut, efter föreläsningsfikat gick vi också igenom hur en upptäcker exoplaneter!

Till lunch blev det hamburgare eller halloumiburgare. Som om det inte var nog var det efter maten dags att baka! Det blev mördegskakor som vi fick dekorera med färgglad kristyr, chokladsås och strössel. Resultatet blev många kreativa och rymdiga motiv. Inte minst var det också väldans gott!

Allt gott har ju dock ett slut, tyvärr även detta läger och när klockan slog tre på söndag eftermiddag började folk komma för att hämta hem astronauterna till deras vanliga jordeliv. Med ens var astronautlägret över och Science Safari var genast mycket mindre livligt. Stort tack till alla som kom!

Rymdiga hälsningar,

Arrangörsgruppen!

Varukorg