Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 11/8

Den sista dagen på rymdforskarskolan 2021 Göteborg, en dag man sent ska glömma.

Dagen inleddes precis som vanligt, förutom att vi fick en liten sovmorgon till 07:30) och att dagens klädkod var “Business Formal”. Efter frukosten gav vi oss iväg till Chalmers för att göra de sista justeringarna på våra projekt och öva inför presentationerna. Projektet som vi hade fått sysslat med de sista dagarna gick ut på att vi skulle kombinera allt det vi hade fått öva på tidigare i veckan. Det vi då fick göra var att bygga en sond som vi sedan skulle skicka upp med drönare och sedan låta den falla med fallskärm och samlar olika data beroende på vilken/vilka sensorer vi använt. Vår grupp blev klar med den första sensorn innan deadline så vi bestämde oss för lägga till ytterligare en sensor. Från början hade vi den sensor som i första hand mäter CO2 (koldioxid) samt TVOC och då tyckte vi att en lämplig sensor vore tryckmätaren som då även beräknar altituden, vilket var väldigt relevant för vår huvudsakliga mätdata.

Klockan närmade sig 13.00 och vi begav oss bort mot Gustaf Dahlén Salen, som tur var för oss låg det precis intill både NTI och Chalmers, så vi behövde inte stressa under lunchen. Ännu en positiv sak var att de enda fysiska åskådarna som vi hade var vi från RFS och resten deltog via ZOOM på grund av restriktionerna, vilket säkert underlättade saker för många i gruppen. Alla grupper gjorde verkligen ett kanonjobb både med projektet och presentationerna. Alla handledare var verkligen nöjda de med, vilket var jätteroligt förstås. Jag är absolut inte menad för att stå i centrum eller tala inför publik så jag var väldigt imponerad av varenda en som presenterade och speciellt hur proffsigt och smidigt min grupp lyckades ta över och rädda situationen när det helt och hållet låste sig för mig tre ord in i första meningen. Härnäst var det dags för diplomutdelning som dessutom var underskrivet av ingen mindre än Christer Fuglesang!!

Avslutningsmiddagen hölls i en fin gammal tågvagn som står på Chalmers, riktigt häftigt faktiskt. Supergod vegetarisk trerätters, allsång (med rymdtema förstås) och roliga spex. Till sist höll en av eleverna ett väldigt känslosamt och rörande tal som slutade i många tårar. Vi gick sedan alla, en i taget, och kramade om honom och efter det kramade man nästa person och ställde sig längs väggen så att alla personer skulle få krama varandra. Väldigt känslosam kväll men även väldigt betydelsefull och minnesvärd. Efter ca 1h hade vi samlat oss nog för att gå tillbaka mot NTI och väl där fick vi höra en av handledarna spela och sjunga sin egna låt, superbra.

Lite senare var det dags för hemlig aktivitet och när vi kom tillbaka från det fick vi alla ett varsitt häfte som var till för att alla skulle skriva något fint i varje persons häfte. Man fick inte läsa sitt eget förrän man kom hem. Medan alla skrev serverades kvällsmackor och frukt och två av handledarna spelade massa filmmusik och lät alla gissa vilken film de var ifrån. Planen var att alla skulle dygna men några däckade innan det var dags för uppstigning 6:50 för städning. Därefter gick vi till Chalmers och sa hejdå och där var Rymdforskarskolan 2021 Göteborg, slut.

MVH Saga

Varukorg