Den längsta resan – lättläst sci-fi på svenska

Mänskligheten har äntligen bemästrat rymdfart och börjat utforska universum utanför solsystemet. Tack vare den nya tekniken har man hittat en bebodlig planet som man döpt till Nova Terra, den nya jorden. Problemet är att resan dit tar 433 år. För att överleva en sån lång resa behöver passagerarna sövas ner. Rymdskeppet Greta T har byggts och skickats iväg med en första grupp människor som ska bosätta sig på Nova Terra.

I Uppvaknandet, den första delen av serien den längsta resan, får vi möta Allena. Allena är en del av besättningen på Greta T som servar skeppet och ser till att allt funkar som det ska. När vi kommer in i berättelsen har Greta T färdats 200 år och därmed kommit ungefär halvvägs. Det betyder att varken Allena eller någon annan i besättningen på skeppet är födda på jorden utan har levt hela sina liv på skeppet.

Allena är trött på de enformiga uppgifterna som finns på skeppet. Dessa uppgifter går bland annat ut på att städa och underhålla maskinerna som gör att det går att överleva på skeppet. Så för att komma undan från sina arbetsuppgifter brukar Allena upptäcka skeppet genom att krypa runt i de ventilationsrör som går överallt på skeppet. En av hennes favoritplatser att ta sig till är rummet med kapslarna. I kapslarna ligger de nedsövda passagerarna som ska bosätta sig på Nova Terra. Allena brukar spendera mycket tid där och fantisera om de sovande människorna och vilket liv de levt.

En dag när Allena är i kappselrummet händer något oväntat. Precis när hon ska lämna kammaren hör hon ett konstigt ljud. En av kapslarna har öppnat sig och personen i den har vaknat. Den som har vaknat är en pojke i Allena ålder vid namn Sirius. 

Hittills hat tre böcker kommit ut i serien den längsta resan skrivna av Camilla Linde och illustrerade av Maria Fröhlich. I böckerna får vi följa Allena och Sirius som får lära sig mer och mer om Greta T, färden och slut målet. Böckerna är lättlästa och ger mersmak på läsning och sci-fi. Förlaget Hegas som ger ut böckerna har inriktigtat sig på böcker som ska vara just lättlästa och inspirera barn och unga att läsa vidare.

Den längsta resan är ett spännande äventyr där man får leka med tanken hur det faktiskt skulle vara om människor skulle försöka bosätta sig på en annan planet. Det som också tas upp i böckerna är den problematik som finns på jorden och de moraliska dilemma en besättning ställs inför när de är ensamma ute i universum. Böckerna får en att fundera på ens egna värderingar och  man får sätta sig in i livsöden som vi inte behöver tänka på idag. Kanske kommer vi ställas inför dessa problem i framtiden.

Är du nyfiken på vad som händer när ett rymdskepp ger sig ut på en sån lång resa så är detta böckerna för dig. Tredje boken kom ut nu i september 2021 så det finns chans att serien fortsätter. För det sämsta med böckerna är att de tar slut och man vill bara läsa mer!

Varukorg