Lägret vid jordens ände

”Det är mörkt, tyst och vädret är klart. Luften du andas är sval och där du står finns inget som skymmer din sikt. I stunden känns ingenting mer viktigt än vad som finns ovanför oss, den klara stjärnhimlen!”

Den 8-10:e oktober gick Star Party av stapeln, Astronomisk Ungdoms första läger med ambitionen att ha 100% fokus på astrofotografi och egna observationer. På plats i de mörka värmländska skogarna befann sig 23 taggade ungdomar för att se den fantastiska stjärnhimlen. 

Visst kan man beklaga sig över våra bräckliga vädermodeller. Värmland hade nämligen rekordhög nederbörd den föreliggande veckan. Straffet för vår stolta färd mot astronomiskt mörker kan tyckas hårt: campingens strand var ett Atlantis, grillplatsen en stolt ö, och de blyga vackra stjärnorna gömde sig tryggt bakom sina sömniga nimbus. 

Men vid denna jordens ände sträckte sig Värmlands djupa böljande skogar och deltagarnas iver och glädje övervann de hårda prövningarna. Det hölls i föreläsningar, det grillades burgare och det skapades vänner för livet. En medlem i expeditionen sammanfattade det hela:

I fredags vi kom hit, nu vi åka tillbaka. 

Tillbaka till ett söder där lägereld ej glöder. Vi träffat nya vänner, vars broar aldrig brinner. Brinner som lilla grillen vid sjön och stora snillen.

Med Niklas burgare i magen, glada var de nya tagen. Tagen att en stjärna få se ja, kanske till och med en tre.

Molnen flygandes förbi, synd vi ej kan ta fotografi. Ett fotografi på en stor gasplanet som visar en hobby och dess enorma frihet.   

Under dessa dagar vi haft väldigt kul, minnena kommer räcka tills näst nästa jul. En jul då jag hoppas att vi ses snart igen oavsett om du är skåning, 08:a eller Glenn.

Sedan hände det. Lägrets sista kväll så öppnades himlens pärleportar och våra nyfikna äventyrare fick se ting sällan skådade i stadsljus. I all hast kalibrerades teleskop och himlen utforskades med både precision och häpnad. Jag reste alltet runt men glömde fara –  ty jag satt fånge här i Aniara.

Oj, nu blev jag (Fabian) lite carried away här men vi lägerledare vill önska våra bästa astrofotonauter lycka till och vill uppmuntra er som missade magin att istället söka till Star Party 2022. 

Stjärnklara nätter,

Lägerledarna Star Party 2021

Varukorg