Rosa Tengborgs ungdomsstipendium till Julia Mårtensson

Rosa Tengborgs ungdomsstipendium delas årligen ut av Svenska Astronomiska Sällskapet till en ung amatörastronom, astronomistuderande eller någon som på annat sätt är aktiv inom astronomi. Årets stipendium tilldelas AU-medlemmen Julia Mårtensson, som dessutom är ordförande för Astronomisk Ungdoms lokalförening i Göteborg. Grattis Julia!

Hur reagerade du när du fick reda på att du vunnit stipendiet?

Jag blev jätteglad! När jag fick samtalet från Svenska Astronomiska Sällskapet förväntade jag inte mig att det skulle vara en så fin överraskning. Jag tror inte jag lät så glad som jag faktiskt var, men det var för att jag blev ganska överraskad av samtalet. Nu har jag kunnat samla mig lite och är väldigt tacksam över att det finns folk som uppskattar det jag gör.

På vilka sätt har du engagerat dig i Astronomisk Ungdom?

Julia Mårtensson

2018 deltog jag i Rymdforskarskolan och det var där jag kom i kontakt med Astronomisk Ungdom för första gången. Upplevelsen under Rymdforskarskolan fick mig att vilja fortsätta engagera mig i förbundet. 2019 gick jag med i styrelsen för MARS, Malmö astronomi- och rymdfartssällskap. När jag förra hösten flyttade till Göteborg för att plugga på Chalmers gick jag med i styrelsen för GAUSS, Göteborgs astronomiska ungdomssällskap. Jag sitter även med som ledamot i Astronomisk Ungdoms Västra Götalandsdistrikt. I somras var jag dessutom handledare för Rymdforskarskolan och det var verkligen helt fantastiskt roligt!

Varför valde du att engagera dig i just Astronomisk Ungdom?

Det var efter Rymdforskarskolan som jag kände att jag ville ge tillbaka för allt det fina jag hade fått uppleva den sommaren. Att kunna lära känna andra astronomiskt intresserade är ju också alltid ett plus! Jag tycker det är roligt att göra andra glada och att göra skillnad och det tycker jag att jag kan göra i Astronomisk Ungdom. Allt detta sammanlagt gjorde att det kändes ganska självklart att engagera mig i Astronomisk Ungdom.

Kan du ge ett exempel på en betydande stund under din tid som ideellt aktiv? 

Jag har haft flera betydande stunder under min tid som ideellt aktiv men en betydelsefull stund var i somras när vi i GAUSS organiserade läger för barn och unga. Det var bland de största evenemangen GAUSS har gjort och var en väldigt rolig upplevelse. Dels kom vi i styrelsen närmre varandra under dessa läger och dels var det bara så himla roligt och givande att få spendera dagar med astronomiintresserade ungdomar och få lära dem mer om astronomi. Det finns många andra betydande stunder men våra läger i somras är några av mina finaste minnen med GAUSS och AU.

Har du några tips till andra ideellt aktiva, eller någon som funderar på att bli det?

Till er som funderar på det: gör det! Det är verkligen så givande och du kommer få mycket mer tillbaka än du ger. Till er som redan är ideellt aktiva skulle jag först och främst vilja säga bra val! Som nystartad eller liten förening kan det ibland vara svårt att veta vad man ska göra, hur långt innan man ska börja planera evenemang och mycket annat. Mitt tips är att kontakta och exempelvis samarbeta med en större förening i er närhet för att lära er mer och få tips. AU:s kansli är också ett väldigt stort stöd. Ett annat viktigt tips är att det inte alltid bara är hur många som kommer som avgör hur lyckat ett evenemang är. Hur de som kom upplevde evenemanget är också väldigt viktigt. Om ni vill ha tips på evenemang kan ni också alltid fråga medlemmarna vad de skulle vilja se att er förening gör. Glöm inte heller att för att saker och ting ska fungera måste ni i styrelsen vara ett sammansvetsat gäng. Det finns mycket mer att säga om saker jag har lärt mig genom åren och skulle vilja tipsa andra ideellt aktiva om men här ovan finns några av de jag kommer på just nu.

Vad händer framöver? Finns det något event du skulle vilja att AU:are nära Göteborg vet om?

Vi har många planer framöver, bland annat kommer GAUSS ha läger för barn och unga redan nu i januari. Vi håller också på att planera ett besök på Onsala Rymdobservatorium, det får ni inte missa! Mitt bästa tips för att hålla koll på vad som händer framöver är dock att bli medlem i GAUSS på ebas.astronomiskungdom.se/blimedlem/gauss samt följa oss på Instagram (@gauss_au) och Facebook (@augauss).

Varukorg