Två veckor kvar till CanSat tävlingen i Vasa

Tack vare Finland ESERO och lättade covid restriktioner kommer den svenska uttagning för CanSat att gå av stapeln i Vasa 3-6 april. Det betyder att det nu bara två veckor kvar tills två lag ska göra upp om en plats i ESA:s CanSat tävling. Lagen jobbar på stenhårt för att göra sig redo för tävlingen.

Vad är en CanSat egentligen? Det kanske inte är alla av er som läser detta som egentligen vet vad en CanSat är och hur man bygger en. En CanSat är en egenkonstruerad rymdsond som ska upp i atmosfären med raket eller drönare för att sedan falla till marken med en fallskärm och under tiden ta mätningar på fysikaliska parametrar i atmosfären. Namnet kommer från att allt, utom fallskärmen, ska få plats i en 33 cl burk eller liknande behållare och väga mellan 300 och 350 g. Det primära uppdraget som alla tävlande lag ska utföra är att mäta temperatur och lufttryck. Utöver det får lagen välja själva vad de ska mäta. Vill du veta mer om CanSat kan du läsa här: au.se/cansat.

Vilka är det då som tävlar i år? Jo, först ut har vi ett lag från Vattenfallgymansiet i Forsmark. Deras CanSat ser ni på bilden till höger.

Det andra laget kallar sig Ratpal(s)” (rocket-assisted take off, parachute-assisted landing) och går på Partille gymnasium. Så här ser det ut när de jobbar med sin CanSat:

Vi önskar båda lagen ett stort lycka till om två veckor! Mer bilder och berättelser från tävlingen kommer här och på våra social medier.

Varukorg