Så här gick årskongressen 2022

I maj månad var det äntligen dags för Astronomisk Ungdoms årliga kongress! Under helgen den 20-22 maj samlades 30 passionerade AU:are i förbundets födelseort, nämligen Uppsala, där det stora årsmötet hölls! Bland annat infördes nya stadgar, propositioner men även en ny förbundsstyrelse. Läs mer för en återberättelse av den äventyrsfyllda helgen!

Klockan 12.00 begav mitt tåg från Göteborg Centralstation. Solen sken starkt på himlen, och jag kommer ihåg värmen jag kände i ansiktet innan jag steg på tåget. Det var en trevlig tågresa featuring den klassiska förseningen på grund av banarbete, men efter tre timmar och någon extra timme anlände jag till Uppsala station! Direkt begav jag mig till mitt boende för att lämna mitt bagage, och skyndade mig därefter till Ordenshemmet för sällskapet Karl Filip av Vasa för att möta upp resten av kongressdeltagarna! Efter lite mingel serverades det pizza och dryck till middag, och till efterrätten kom Mikael och skonade oss med fantastiska glassbåtar, som jag hade glömt bort smakade så gott! Vi minglade hela kvällen lång med en enstaka, uppfriskande promenad genom området och när alla deltagarna hade anlänt runt klockan 21.00 var det äntligen dags för introduktionen. Helt överraskande nog fanns det den perfekta, kungliga tronen på plats och givetvis kunde ju inte vår fantastiska förbundsordförande Gabriel Delerin låta bli att leka kung, vilket gav introduktionen ett humoristiskt kling. När alla hade introducerat sig själva och helgens program hade presenterats började mörkret lägga sig över Uppsala, så det var dags att säga godnatt och bege sig hem för att vila upp inför morgondagens spännande aktiviteter.

När alarmet gick klockan 7.30 på lördagsmorgonen var det dags att gå upp för dagen! Jag gjorde mig i ordning och åt frukost med min syster (vars boende jag hade kraschat för helgen) innan jag begav mig till Ångströmlaboratoriet på en uppfriskande cykeltur. Lördagens program drogs igång klockan 9.00 i Polhemssalen med det längtade årsmötet! David Andersson och förbundsstyrelsens egna medlem, Hasti Khodabakhshi gjorde ett fantastiskt jobb som mötesordförande respektive mötessekreterare, vilket gjorde att årsmötet flöt på fin fint! Mötet inleddes med val av mötesfunktionärerna och ett par andra formaliapunkter innan förbundets aktiviteter presenterades i exempelvis verksamhetsrapporten och årsredovisningen. Efter detta diskuterades de inkommande propositionerna. Den första propostionen som behandlades var införandet av Landsraad och en uppdatering av AUs distrikt. Detta kommer att vara en nationell verksamhet som kommer att binda samman medlemsföreningar från hela landet, men även öka kommunikationen mellan distrikten och förbundsstyrelsen! Fiffigt, va? :D Nästa proposition som behandlades var uppdateringen av hederssystemet, där titlarna “hedersmedlem” och “hedersstipendiaterna” kommer att kombineras till en enhetlig titel: hedersledamot! Den tredje propositionen att inrättas var införandet av en observator, vars jobb är att bevaka förbundet, dess intressen och aktiviteter, och sist men inte minst behandlades propositionen om en stadgeändring som tillåter årsmötet att göra valet av vice ordförande, istället för förbundsstyrelsen. Till årsmötet tillkom även en motion, det vill säga ett förslag från medlemmarna om att tillsätta en utredning för ifall förbundsstyrelsens roller bör arvoderas, i hopp om att öka engagemanget inom förbundet!

Årsmötet avslutades med valet av den nya förbundsstyrelsen för mandatperioden 2022-2023. Återigen kommer Astronomisk Ungdom att existera under Gabriels regim tillsammans med omvalet av Linnéa Rosenbecker, Hasti Khodabakshi, Sofia Lennerstrand! Dock, nytt för i år är ökandet av förbundsstyrelsens storlek från fem till sex ledamöter, men även valet av Hugo Berg och mig, Chrysella Marlyn, som nya ledamöter! Själv kan jag inte vänta med att komma igång med arbetet och hjälpa AU att växa sig ännu större än vad vi redan är, och nå ut till ännu fler rymdintresserade själar.

När årsmötet var över serverades en uppfriskande pokébowl till lunch och efter rasten fortsatte programmet med en föreläsning av Elisabeth Werner, som föreläste om sitt arbete som postdoc inom rymdfysik hos Uppsala Universitet. Som en av grundarna till AU, men även grundaren till gymnasieföreningen Hvitfeldtskas Astronomiska Sällskap (HAS) är Elisabeth en väldigt viktig person inom Astronomisk Ungdom. Att träffa henne var därför en väldigt stor ära!

Efter föreläsningen blev vi indelade i grupper utefter våra distrikt för att tävla i AUs egna musiktävling, AUvision, som skulle hållas senare på kvällen. Med sina fantastiska förkortningar spred stockholmsdistriktet (STD), skånedistriktet (SD), västra götalandsdistriktet (VGD) och uppsaladistriktet (UD, som står för utrikesdepartementet) ut sig för att planera och öva inför tävlingen. Vid 17.00 tiden var det dags att göra sig i ordning för finmiddagen och 19.00 möttes vi igen vid Scandic Hotel Nord för en fantastiskt god trerättersmiddag. Under hela kvällen fick alla distrikt visa upp sina bidrag minst en gång (keyword: minst) och det var klart att alla hade lagt ner mycket tid på sina koreografier och låtar! Vinnaren bestämdes med hjälp av våra röster men även med röster från en väldigt exotisk jury från så exotiska länder att jag aldrig hade hört talas om vissa innan. Trots att alla bidrag var fantastiska stod skånedistriktets bidrag ut lite mer! Utöver alla skratt, tårar och god mat bjöd lördagskvällen även på en medaljutdelningsceremoni för att hedra våra engagerade medlemmar, och när klockan närmade sig midnatt var det dags att dra hem!

För den sista morgonen av årskongressen fick vi en sovmorgon, då kvällen slutade sent och årsmötet hann bli klart igår. Söndagen inleddes därmed med en föreläsning av förbundsstyrelsens egna Linnéa Rosenbecker, som pratade om sitt examensarbete och därefter serverades olika sallader till lunch! Avslutningsvis fick Julia Mårtensson och Oliver Jensen hålla i ett quiz på melodifestivalen och andra låtar! Jag tror inte jag någonsin har hört ordet “slay” användas så mycket på en sån kort tid. Efter detta fanns det lite tid över för att lära känna den nya förbundsstyrelsen genom “Who’s most likely to ___?”, där det ställdes många… intressanta frågor.

Nevertheless så var hela helgen en fantastisk upplevelse och en härlig start till sommarlovet! Jag vill därför passa på och tacka alla deltagarna för en skrattfylld helg och jag hoppas jag träffar dig som läser detta snart nog också!

Tack och hej,

leverpastej!

/Chrys

P.S. Vill du förgylla ditt sommarlov? Passa på och sök till AUs sommaraktiviteter, bland annat vårt matiga och rymdiga Gastronomiläger!

Varukorg