Marcus Ringmar är en av stipendiaterna för Rymdstipendiet 2022

Stort tack för alla högkvalitativa och intressanta ansökningar vi tagit emot till Rymdstipendiet 2022! Juryn har haft ett oerhört svårt uppdrag att välja ut två vinnare, men nu står det klart att en av dem blir Marcus från Stockholm som får ta emot det heltäckande resestipendiet till European Space Camp på Andøya Space Center i Norge i augusti. Han ansökte om stipendiet med ett gymnasiearbete där han undersökte gammablixtar. Inför lägret har AU pratat med honom och värmt upp!

Hej Marcus! Först och främst, stort grattis till Rymdstipendiet 2022! Berätta om dig själv! Vem är du och vad har du gjort för rymdrelaterade saker fram tills nu?

Hej! Jag har varit intresserad av astronomi och rymdteknik sedan jag var liten, de oändliga möjligheterna i rymden har lockat mig. Att åka till en riktigt mörk plats med ett teleskop eller bara ligga under stjärnhimlen och filosofera är bland det bästa som finns. Jag visste däremot inte riktigt hur jag skulle jobba mot att bli astronom eller liknande, det kändes så avlägset och svårt. Av en slump hittade och ansökte jag till Rymdforskarskolan förra året, vilket öppnade mina ögon för hur mycket man kan göra kopplat till rymden. Att prata med alla rymdintresserade deltagare och ledarna gav mig så många idéer. Det inspirerade mig till att skriva mitt gymnasiearbete om gammablixtar vilket ledde mig till Rymdstipendiet!

Berätta lite om ditt projektarbete. Vad har du forskat om och vad har du kommit fram till?

Jag skrev mitt gymnasiearbete med hjälp av Vetenskapens Hus, vilka hade en mängd data från gammablixtar som jag kunde använda för att undersöka min frågeställning. Gammablixtar bildas vid vissa supernovor och vid kollisioner av svarta hål, och sänder ut strålning med bland den kortaste våglängd vi observerar från rymden. Detta eftersom att materian som exploderar iväg färdas med en betydande andel av ljusets hastighet. Min frågeställning var att jämföra två typer av gammablixtar och hur energin hos fotonen med högst energi varierar mellan dem. Det visade sig att det är en stor skillnad mellan dem, de så kallade långa har nästan dubbelt så hög maxenergi som de korta. Då gammablixtar är ett fenomen vi vet väldigt lite om så var det svårt att dra någon slutsats om vilken process som orsakade detta, men resultatet motiverade vidare forskning för att lära oss om denna högenergiska explosion.

Vad ser du mest fram emot med att delta i European Space Camp i sommar?

Det jag ser fram emot mest under European Space Camp är främst att träffa andra motiverade människor att inspireras av och såklart att se och lära mig så mycket som möjligt hur det går till på en uppskjutningsbas.

Vilket är ditt favoritområde inom astronomi eller rymdteknik?

Det som interesserar mig mest är sökandet efter andra solsystem och planeter för att studera hur liv uppstår och var det funnits eller finns. Jag tror att vi kan lära oss mycket om oss själva och hur vi fungerar genom att hitta andra miljöer som utvecklar liv.

Hur ser din närmsta framtid ut?

Efter sommaren ska jag göra ett år militärtjänstgöring som fjälljägare i Arvidsjaur. Därefter tänkte jag börja plugga någon typ av fysik i Uppsala. Jag vet fortfarande inte om jag gillar teori eller mer praktisk ingenjörskap mest, så det får jag bestämma först.

Om du får beskriva rymden med tre ord, vilka ord väljer du då?

Kraftfull, Lockande, Oändlig.

Har du några tips till gymnasieelever som funderar på att söka Rymdstipendiet 2023?

Först och främst att välja något som intresserar dig då det kommer bli mycket lättare och roligare att lägga ner tiden för att göra ett ordentligt arbete. Våga dröm stort när du väljer ämne och frågeställning! Det finns så många möjligheter om du letar runt lite, vill du göra något särskilt går det nästan alltid att lösa om du frågar runt. Var inte rädd för att söka stipendiet även om det inte känns som att du kommer få det, ditt arbete är säkert mycket bättre än du tror!

Varukorg