Så var Marsresan 2022!

Fredag 18/3 

Det var fredag eftermiddag – den första dagen på Marsresan – och vi anlände på centralstationen i Malmö, fulla av förväntan inför tre spännande dagar och ivriga att få träffa de andra deltagarna. Efter att hela gruppen hade samlats åkte vi genast mot vår första destination – Tycho Brahe -observatoriet i Oxie! Där bjöds det på fika och vi fick bland annat lära oss om olika typer av stjärnor och hur man styrde observatoriets teleskop. Därefter observerade vi månen och stjärnor i orionkonstellationen med teleskop – som tur var så var det en vackert stjärnklar kväll. Det var en mycket rolig inledning på resan tyckte vi alla. 

Sedan bar det av till scoutstugan i Landskrona där vi skulle sova de kommande två nätterna! Det var en mysig stuga och vi kände oss snabbt hemmastadda. Resten av kvällen spenderades på en presentationsrunda inom gruppen, följt av en massa UNO-spel och andra sociala aktiviteter. Det var superkul att få träffa andra som delade vårt intresse för rymden och alla var väldigt snälla. När det var dags att sova tog det oss ett litet tag att varva ned efter en spännande inledning på lägret – men eftersom vi rest långt slocknade vi så småningom, förhoppningsfulla inför nästa dag!  

Lördag 19/3

Dag två vaknade vi vid en alldeles för tidig tid. Även om det kändes tidigt för en lördag var alla förväntansfulla för den kommande dagen. Hungriga som vargar gluffsade alla i sig dagens första måltid. Vi bar oss av till vårt första stopp med buss, vilket var det gamla observatoriet i Lund. Solen sken och vi fick en fantastisk och pedagogisk föreläsning om gamla observatoriet samt fick vi “leka” solsystemet, vilket innebar att vi i en avancerad konstellation försökte simulera planeternas omloppsbanor. Det var väldigt kul – om än lite utmanande till en början – och ett bra sätt att få en bild på hur allting förhåller sig till allt annat. 

Efter första aktiviteten var över njöt vi av lunchen i vårsolen. Vi hade en del fritid att göra av med, så vi bestämde oss för “team-bonding”. Vi hittade en klättervägg, ett parkour ställe och ett utegym: så där röjde vi loss. Vi uppskattade det extremt mycket. Efteråt samlade ledarna ihop oss och vi lekte lekar som fick hjärnan att spinna lika snabbt som Jupiter runt sin egen axel. 

Efter mycket om och men befann vi oss i en föreläsningssal i astronomihuset. Där föreläste Nicholas Borsato om Mars och hur det egentligen skulle vara att leva där. Vi fick även möjligheten att ställa andra frågor. Det var en fantastiskt spännande föreläsning. Jag vill nästan påstå att det kan ha varit det bästa med hela Marsresan. Väl i astronomihuset fick vi även en fantastisk rundtur av Brian. Utsikten från astronomitornet var helt makalös. 

Jag gick ut genom astronomihusets dörrar sorgset över att det var över. Vi begav oss tillbaka till stugan. De andra började agera Mulle meck och försökte sätta upp projektorn. Till slut löste de det och vi kunde slappna av med en film. Sedan började natten som ledde oss in på lägrets sista dag. 

Söndag 20/3 

Abrupt vaknade vi av ett mycket fasansfullt ljud. Passande nog bestämde sig en av ledarna för att väcka oss med Benjamin Ingrossos Jag är en astronaut, någonting av en tradition. Vi slängde i oss frukosten och sedan bar det av mot bussen till landskrona. Tillslut var vi framme vid hamnen och vi hoppade på färjan till Ven. På färjan var alla på gott humör trots den tidiga väckningen och några bjöd till och med på lite sång. 

Framme vid den lilla ön Ven hoppade vi av och blev mötta av en liten buss som skulle ta oss vidare mot vår slutdestination. Ur bussens fönsterrutor såg vi Vens vackra landskap passera. Bussen stannade sen framför en praktfull kyrka och vi klev av med alla vår packning. Vår guide, som var en äldre man boende på ön ledde oss in i kyrkan, som visade sig vara ett museum – Tycho Brahe-museet. Vi fick en mycket intressant guidad tur genom hela museet och fick se många vackra målningar och utställningsföremål. Vår guide berättade även om Vens historia och fakta om ön, som dess minimala folkmängd. Efter den intressanta guideturen var det dags att ta färjan tillbaka. På färjan passade vi samtidigt på att äta vår goda lunch, som vi gjort i ordning samma morgon. Tillbaka på fastlandet var det dags att ta avsked och vår upplevelserika helg hade kommit till sitt slut. Vi hade då varit med om tre mycket roliga och innehållsrika dagar, fått nya vänner och lärt oss mycket mer än vi hade kunnat drömma om. Vi tycker därför att alla ska ta chansen att åka på Marsresan! 

//Leia, Minjung och Isabella

För att lämna det på en ännu mer positiv not så kan vi även meddela att anmälan för 2023 års Marsresa är öppen! Den hittar du här!

Varukorg